Ziekenhuissluitingen, Amsterdam, Lelystad, Emmeloord, Dronten, zzp’er, Slotervaartziekenhuis in Amsterdam

Ziekenhuissluitingen

Wie wil weten in wat voor wereld we leven, hoeft eigenlijk alleen maar de koppen in de kranten te lezen. Als je die naast elkaar zet, heb je wel zo’n beetje een kijk op deze wereld. De rijken worden nog rijker, de armen nog armer, bijvoorbeeld. Dat zou dertig jaar geleden in ons land ondenkbaar zijn geweest. Toen waren we nog solidair met elkaar. Wie iets kon missen, betaalde meer belasting zodat het mensen met een platte beurs toch redelijk goed ging. Nu kan een arme drommel vaak de huur niet eens meer opbrengen. De gekte op de woningmarkt is niet alleen een voorbode van weer een crisis, maar maakt ook dat de gewone mensen zich diep in de schulden moeten steken wanneer ze willen verhuizen. En de huren schieten als een raket de lucht in.
 
Na elke nieuwe crisis worden de rijken nog rijker en gaan de gewone mensen er nog verder op achteruit. De vakbonden liggen uitgeteld voor pampus, kunnen geen vuist meer maken om de lonen op peil te houden. Bovendien worden steeds meer mensen gedwongen om zzp’er te worden, ‘the race to the bottom’, want niemand komt voor hen op. Hun inkomsten liggen meestal onder het minimum. Dat, en de talloze belastingvoordelen, maakt de rijken nog rijker.
 
Het milieu, de lucht die we inademen en het voedsel dat we eten, worden steeds smeriger en ongezonder. Overal neemt de geluidsoverlast toe, bossen gaan massaal tegen de vlakte en de zee is een vuilnisbelt geworden. Je zou het van minder aan je hart krijgen!
 
Zelfs ziekenhuizen vallen om. Amsterdam, Lelystad, Emmeloord en Dronten. Wie volgt! Het belang van de patiënt is de sluitpost van de begroting. Alles draait om geld, de verzekeraar zwaait de scepter. Schrijnend zijn de verhalen van artsen, specialisten en patiënten van de IJsselmeerziekenhuizen in Flevoland en het Slotervaartziekenhuis in Amsterdam, die moesten sluiten. Binnen één dag moesten ze verkassen. Mensen die midden in een behandeling zaten of tussen twee operaties in, moesten eruit en naar een ziekenhuis waar de medici niets weten van de achtergrond van hun ziekte of behandeling. Aan hun lot overgelaten, kortom. Wat is dit voor wereld? ‘Onze’ regering die het zo ver heeft laten komen, moet zich doodschamen!
 
Deze column verscheen eerder in HartbrugMagazine 2018-6 
   
 

 

Reacties (3)

 • afbeelding van M.W.
  M.W. ( )

  Helemaal mee eens. Nederlands liberale regering incl. de overige rest van ja-knikkers moet zich diep en diep schamen wat er in dit a-sociale landje allemaal gebeurt.
  Vroeger was het ondenkbaar dat er mensen gedwongen waren om naar een voedselbank te moeten gaan want deze waren toendertijd niet nodig omdat het grote geld op een veel socialere manier verdeeld werd. Nu worden de armen door de rijken als oud vuil in een hoek getrapt en graaien zij al het geld naar hun eigen bankrekeningen toe en Jan met de pet kan verrekken. Dus lieve mensen de volgende keer maar weer stemmen op de liberalen dan weten jullie zeker dat het nog erger wordt. Succes!

  jan 02, 2019
 • afbeelding van Karel Jan
  Karel Jan ( )

  tenenkrommend hoeveel onjuist heden in deze column vermeld staan. Niet te geloven!

  jan 02, 2019
 • afbeelding van Anoniem
  Anoniem ( )

  Beste Karel Jan, waar leeft U?

  jan 03, 2019

Geef een reactie

Plain text

 • Geen HTML toegestaan.
 • E-mail- en internetadressen worden automatisch aanklikbaar.
 • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
CAPTCHA
Voer de CAPTCHA in om aan te tonen dat dit geen geautomatiseerde actie is.