default-header
HomeNieuwsWellicht toch nog een referendum: over de donorwet

Wellicht toch nog een referendum: over de donorwet

woensdag 4 april 2018, door Hartpatiënten Nederland

Het kabinet zet alles op alles om het raadgevend referendum af te schaffen, en ook de Tweede Kamer ging al akkoord. Nu de Eerste Kamer nog.

Het kabinet zet alles op alles om het raadgevend referendum af te schaffen, en ook de Tweede Kamer ging al akkoord. Nu de Eerste Kamer nog. Desondanks komt er binnenkort misschien toch nog een referendum. En wel over de Donorwet!

GeenStijl is namelijk een handtekeningenactie gestart om dat mogelijk te maken. Voor eind deze maand moeten de initiatiefnemers 10.000 handtekeningen verzamelen voor een zogenoemd inleidend verzoek. Als ze dat halen, krijgen ze zes weken de tijd om nog eens 300.000 handtekeningen te verzamelen. Dus tot half juni. 

Of het referendum er komt hangt ook af van wat de Eerste Kamer gaat beslissen – ook in juni. Gaat de Eerste Kamer akkoord met het kabinetsvoornemen om het raadgevend referendum te schrappen, dan staat het donorwet-referendum op erg losse schroeven. Uiteindelijk hangt het ervan af wanneer de wet van kracht wordt. Het initiatief van GeenStijl is dus een race tegen de klok!

Volgens redacteur Bart Nijman van GeenStijl is de Donorwet bij uitstek een onderwerp dat geschikt is voor een referendum. De discussie over orgaandonatie gaat immers iedereen aan, en een referendum kan ertoe leiden dat er meer orgaandonoren komen, aldus Nijman. Ook gaat de Donorwet volgens hem over grondrechten en zelfbeschikking.

Wie wil tekenen kan dat via deze link.

 

 


Geef een reactie