default-header
HomeNieuws‘We zitten in deze regio op goud!’

‘We zitten in deze regio op goud!’

zondag 28 mei 2017, door Hartpatiënten Nederland

Cardioloog dr. Lukas Dekker van het Catharina Ziekenhuis ontwikkelt samen met Philips en de TU/e een e-watch die hartritmestoornissen tijdig opspoort.

Cardioloog dr. Lukas Dekker van het Catharina Ziekenhuis ontwikkelt samen met Philips en de TU/e een e-watch die hartritmestoornissen tijdig opspoort. Zo’n e-watch levert veel data over het leven van een gebruiker. Nog belangrijker wordt het achterliggend aandachtspunt: wat kunnen we in het huidige technologische tijdperk uiteindelijk doen met alle data die beschikbaar komt door innovatieve producten als bijvoorbeeld deze e-watch.
 
Het ‘slimme’ horloge meet de variabiliteit in de hartslagen, wat wijst op ritmestoornissen zoals boezemfibrilleren. Boezemfibrilleren komt veel voor, maar is moeilijk vast te stellen omdat het vaak ongemerkt is. Het gaat wel gepaard met risico’s zoals een beroerte en daarom is tijdige opsporing zo belangrijk. Preventie is dan ook hét woord van de toekomst op het gebied van gezondheid. “Voorkomen is immers beter dan genezen. We kunnen in een steeds vroeger stadium te weten komen wie bijvoorbeeld risico loopt op, in dit geval, een onregelmatig ritme van het hart", zegt dr. Lukas Dekker.
 
‘Slimme jongens’
 
Zogenoemde data science, waarde van data, is heden ten dage een belangrijk thema. Meten is immers weten en in de toekomst wordt werken met statistieken weer ‘sexy’. “Het Catharina Ziekenhuis heeft een strategische keuze gemaakt om heel gedetailleerd patiëntgegevens te verzamelen en de automatisering zo in te richten dat die data nu beschikbaar is voor onderzoek. We gaan werken aan Medical Intelligence en Decision Support. Ofwel: hoe kunnen datasystemen ons helpen in het beter maken van beslissingen? We hebben hier een schat aan medische kennis en informatie, daar leren we veel van. Maar het kan slimmer en daarbij is samenwerking met ‘slimme jongens’ onontbeerlijk. We zitten letterlijk op goud. En helemaal in deze Brainport-regio met partners als Philips en de TU/e bijvoorbeeld. Gezamenlijk kunnen we heel hard ‘rennen’.”
 
Hoewel de innovatieve ontwikkelingen zich in sneltreinvaart opvolgen, staat veel nog in de kinderschoenen. “Het is belangrijk processen te beschrijven. We hebben ook te maken met wetgeving en privacy van bijvoorbeeld patiënten. Als Catharina Ziekenhuis slaan we ontzettend veel gegevens op om continu onze zorg te verbeteren. Want ook slimmere analyse van alle verzamelde patiëntgegevens kunnen ons veel meer inzicht geven op bijvoorbeeld risico’s. Dit is nog toekomstmuziek, iedereen doet nu nog zijn eigen onderzoek en verzamelt zijn eigen data.”
 
Samenwerking
 
Als voorbeeld geeft Dekker de zogenaamd Fitbits. “Een ontzettend mooie ontwikkeling. Mensen kunnen thuis hun gezondheid in de gaten houden. Maar wanneer ze met deze gegevens bij ons komen, dan kunnen we er niets mee. Ik zal dan toch mijn eigen onderzoek moeten verrichten. Er moet synergie, een bepaalde uniformiteit komen, hoe we omgaan met alle data die we kunnen verzamelen. Uiteindelijk doen we het allemaal voor de patiënt. Innovatie is essentieel en daarom draagt ook onze Raad van Bestuur dergelijke samenwerkingen een warm hart toe. We bevinden ons in een kansrijke omgeving en daar moeten we optimaal van profiteren. Met elkaar! De e-watch is een voorbeeld hoe we al deze kennis kunnen samenvoegen, maar dat had net zo goed een armband of een ketting kunnen zijn. De doorontwikkeling is belangrijk.”
 
 
 
 
 

Geef een reactie