default-header
HomeNieuwsWat is nu gezond?

Wat is nu gezond?

dinsdag 2 maart 2010, door Hartpatiënten Nederland

Fabels en feiten over voeding
‘Gezond’ of ‘ongezond’ voedsel bestaat niet volgens hoogleraar Voeding Martijn Katan, auteur van het boekje ‘Wat is nu gezond? Fabels en feiten over voeding’.

Fabels en feiten over voeding
‘Gezond’ of ‘ongezond’ voedsel bestaat niet volgens hoogleraar Voeding Martijn Katan, auteur van het boekje ‘Wat is nu gezond? Fabels en feiten over voeding’.
 
Hij noemt iets gezond als de gemiddelde Nederlander er iets meer van zou kunnen eten en ongezond als het slimmer is er wat minder van te eten. Alle eetmomenten van de dag worden door Katan langs de wetenschappelijke meetlat gelegd (bronnen staan duidelijk als bijlage vermeld). Hij geeft daarbij veel praktische tips en onderbouwt zijn adviezen. Het meeste is voor diëtisten bekende kost, maar soms doet hij toch een opmerkelijke uitspraak. Zoals ‘Of meer bewegen ook bevorderlijk is voor de stoelgang is onduidelijk’ en volgens hem is ook de ‘heilzame werking van meer drinken’ bij obstipatie onzeker.
 
Op zich heeft Katan natuurlijk gelijk als hij schrijft dat ‘de kroket een betere reputatie verdient’. Maar zouden argeloze lezers dit nu niet zien als een vrijbrief om vaak kroketten te eten?
Opvallend is dat Katan meermalen benadrukt dat hij zelf verantwoordelijk is voor alle uitspraken. Wil hij hiermee alle schijn van betrokkenheid bij de levensmiddelenindustrie voorkomen? Dat laat hij in ieder geval wel duidelijk zien met zijn uitspraken over producten met plantensterolen en probiotische yoghurts.
 
Dat probiotische yoghurts de stoelgang verbeteren trekt hij in twijfel en voor cholesterolverlaging adviseert hij geneesmiddelen in plaats van dure verrijkte levensmiddelen. Hij vindt het trouwens ‘geen goede ontwikkeling dat instellingen als de Nederlandse Hartstichting en de Maag Lever Darm Stichting hun logo’s verlenen aan ‘gezonde’ producten in ruil voor geld’. Een uitzondering maakt hij voor de logo’s ‘Ik Kies Bewust’ en het ‘Klavertje’ van Albert Heijn. Al met al is dit boekje door de verfrissende kritische blik op voeding een echte aanrader. (RB)
 
Wat is nu gezond? Fabels en feiten over voeding, prof. dr. Martijn B. Katan, Bert Bakker, ISBN 978 90 351 3133 0, 198 pagina’s, € 14,95 

Geef een reactie