default-header
HomeNieuwsWat is nieuws volgens de media?

Wat is nieuws volgens de media?

Columns

maandag 12 februari 2018, door Hartpatiënten Nederland

In Frankrijk publiceerde het gezaghebbende La Revue Prescrire een overzicht van geneesmiddelen, die je beter kunt mijden. Het gaat om toegelaten geneesmiddelen, die vaak een onbewezen werkzaamheid hebben, evenals ernstige of veelvoorkomende bijwerkingen. Medicijnen die volgens de Fransen eerder schadelijk dan nuttig zijn.

La Revue Prescrire is het Franse zusterblad van het Nederlandse Geneesmiddelenbulletin. Allebei zijn het gezaghebbende tijdschriften in de medische wereld. Ons eigen Geneesmiddelenbulletin nam de waarschuwingen uit Frankrijk ter harte en publiceerde eind 2017 een overzicht van medicijnen, waar grote vraagtekens bijgezet kunnen worden. Het gaat daarbij met nadruk om medicijnen die aan hartpatiënten voorgeschreven worden. Zoals de renineremmer Aliskiren, RAAS-remmers Ivabradine en Olmesartan, vaatverwijder Nicorandil, en Fibraten (deze worden voorgeschreven als statines niet worden verdragen).

De conclusies van het Geneesmiddelenbulletin logen er niet om. Belangrijk nieuws voor hartpatiënten. Ik was dan ook stomverbaasd dat dit nieuws de media niet haalde. Hoe is het mogelijk dat dit nieuws niet groot wordt uitgemeten in onze kranten, en op radio en tv? Zo blijven hartpatiënten in Nederland verstoken van deze schokkende informatie. Je wilt als hartpatiënt toch weten wat een medicijn met je doet. Of niet doet. En welke bijwerkingen je aan het gebruik van een medicijn overhoudt. Je wilt toch kunnen checken of het medicijn dat de dokter je voorschrijft je wel goed doet?

Het nieuws dat onze kranten en zenders brengen, wordt geselecteerd op lees- en kijkcijfers. Hoe hoger die cijfers, hoe meer adverteerders hun koopwaar op jouw medium willen aanprijzen. Onderwerpen die laag scoren op de lijst van kijkers of lezers, worden dan al gauw naar de prullenbak verwezen. Ook waar het om heel belangrijk nieuws gaat. Zo kan het gebeuren dat de dood van een Nederlands fotomodel in Kuala Lumpur begin december al weken veel aandacht in de nationale media genereert. Maar het nieuws dat artsen medicijnen voorschrijven die je volgens Frans onderzoek beter zou kunnen mijden, haalt de meeste media niet.

Wilt u weten welke medicijnen volgens het Geneesmiddelenbulletin twijfelachtig zijn? Bel dan met ons meldpunt (085 081 1000) of mail naar roermond@hartpatienten.nl, dan mailen wij u het bewuste artikel en kunt u het zelf nalezen!

Column door: Jan van Overveld


Geef een reactie