default-header
HomeNieuwsWat is een hartritmestoornis?

Wat is een hartritmestoornis?

woensdag 13 december 2017, door Hartpatiënten Nederland

Als het hart bij herhaling onregelmatig gaat slaan, te snel of te langzaam, is er sprake van een hartritmestoornis.

Als het hart bij herhaling onregelmatig gaat slaan, te snel of te langzaam, is er sprake van een hartritmestoornis. Er is dan iets mis met de elektrische geleiding in het hart die zorgt voor de prikkels nodig voor het regelmatig doen kloppen van het hart. 

Voor een hartritmestoornis kunnen allerlei oorzaken zijn. Om te beginnen doet zich deze stoornis vaak voor bij mensen met een hoge leeftijd, maar er kunnen andere oorzaken zijn. Zoals roken, drugsgebruik, alcohol, hartfalen, een te snel werkende schildklier, een hartspierziekte, een hartoperatie, of een aangeboren hartafwijking. Wat je dan merkt zijn hartkloppingen en hartoverslagen, een pijnlijk drukkend gevoel op de borst. Je gaat zweten, en voelt je misselijk. Ook kan het zijn dat je je benauwd voelt, en bang. Zorg dan dat je direct contact opneemt of laat opnemen met een dokter. 

Wanneer slaat het hart te snel of te langzaam? Je kunt ervan uitgaan dat bij een gezonde volwassene in rust de frequentie van de hartslag tussen de 60 en 100 keer per minuut bedraagt. Bij inspanning kan dat oplopen tot 160 of 180 keer per minuut. Is de hartslag ook in rust zo hoog, dan kun je het beste aan de bel trekken en de dokter om advies of hulp vragen. Dat geldt ook wanneer de hartslag bij herhaling onder die 60 slagen per minuut blijft hangen.   

Wat is een aritmie of aritmia eigenlijk?

Aritmie of aritmia is een ander woord voor hartritmestoornis. Zo’n aritmie kan angst opleveren. Soms zijn ze vrij onschuldig en gaan ze weer over in rust. Maar het is belangrijk na te gaan waaruit aritmie ontstaat omdat een dergelijke hartritmestoornis ook gevaarlijk kan zijn. De meest voorkomende aritmie is boezemfibrilleren. Het is goed om bij aritmie uw huisarts te raadplegen. Hij kan u advies geven of doorverwijzen naar een specialist in het ziekenhuis. 
 
Bij boezemfibrilleren trekken de boezems in het hart niet goed samen als gevolg van een storing in de elektrische geleiding die moet zorgen voor de juiste prikkels. Kijk voor meer informatie bij het trefwoord hartritmestoornissen.
 

Geef een reactie