default-header
HomeNieuwsWat is dotteren?

Wat is dotteren?

woensdag 13 december 2017, door Hartpatiënten Nederland

Dotteren is een techniek waarbij een dun slangetje via de slagaders naar een punt van vernauwing wordt gebracht. Bovenaan de punt van dat slangetje zit een leeg ballonnetje.

Dotteren is een techniek waarbij een dun slangetje via de slagaders naar een punt van vernauwing wordt gebracht. Bovenaan de punt van dat slangetje zit een leeg ballonnetje. Op de plek van de vernauwing wordt het ballonnetje opgepompt, waardoor de slagaderwanden uit elkaar worden gedrukt. Vervolgens loopt het ballonnetje leeg. Op een röntgenfilmpje is af te lezen of de vernauwing is verminderd. Zo nodig wordt het ballonnetje nog eens of enkele malen opgepompt.

Om een nieuwe vernauwing te voorkomen wordt op de eerder vernauwde plek een stent ingebracht. Dat is een heel klein rond buisje dat dient als steunkous voor de binnenwand van de slagader. Tegenwoordig vindt het dotteren steeds vaker plaats in combinatie met stents. Het komt steeds meer voor dat dotteren met stents een goed alternatief is voor een bypassoperatie. 

 


Geef een reactie