default-header
HomeNieuwsWachttijden oktober 2021

Wachttijden oktober 2021

Wachttijden

vrijdag 1 oktober 2021, door Hartpatiënten Nederland

Al jarenlang onderzoekt Hartpatiënten Nederland de wachttijden binnen de hartchirurgische centra in Nederland. Daarbij inventariseren wij de zogenaamde electieve wachttijden voor dotterbehandelingen en openhartoperaties. De zogenaamde electieve wachttijd is een schatting van de tijd waar thuis verblijvende patiënten rekening mee moeten houden.

Momenteel zijn de wachttijden voor deze patiënten nog steeds enorm zorgelijk. In veel ziekenhuizen durven ze nog steeds geen inschatting te maken van de wachttijden. De situatie is op dit moment nog steeds veel te onzeker.

Over de wachttijden voor een PTCA (dotterbehandeling) kunnen we ondanks alle zorgen redelijk positief zijn: de kortste wachtlijst registreren we in Rotterdam (Maasstad en Erasmus M.C.) en Leeuwarden (M.C.L.): twee weken.

De langste wachtlijst treffen we aan in Amsterdam (A.M.C.), Eindhoven (Catharina) en Zwolle (Isala): bijna twee maanden. De wachttijden in Breda (Amphia) en Amsterdam (VU) zijn ons helaas onbekend.

Voor openhartoperaties is de situatie minder rooskleurig. Voor slechts zes van de zestien centra kunnen we een prognose geven. Nieuwegein (Antonius) heeft een wachttijd van vier weken, gevolgd door Leeuwarden (M.C.L.), Utrecht (U.M.C.U.): vijf tot acht weken. Zwolle (Isala) heeft een wachttijd van tien weken. De langste wachtlijst van de bij ons bekende wachttijden registreren wij in Rotterdam (Erasmus M.C.), minimaal 12 weken, en in Amsterdan (A.M.C.): drie tot vier maanden.

Ook in deze tumultueuze tijden van onzekerheid houden wij de vinger aan de pols en vragen de bevoegde instanties om ervoor te zorgen dat de benodigde bedden voor deze levensreddende ingrepen beschikbaar zijn en blijven. Maakt u zich zorgen over uw wachttijd: raadpleeg ons actuele wachttijdenoverzicht.


Geef een reactie