default-header
HomeNieuwsWachttijden mei 2021

Wachttijden mei 2021

Wachttijden

maandag 3 mei 2021, door Hartpatiënten Nederland

Al jarenlang onderzoekt Hartpatiënten Nederland de wachttijden binnen de hartchirurgische centra in Nederland. Daarbij inventariseren wij de zogenaamde electieve wachttijden voor dotterbehandelingen en openhartoperaties. De zogenaamde electieve wachttijd is een schatting van de tijd waar thuis verblijvende patiënten rekening mee moeten houden.

Momenteel zijn de wachttijden voor deze patiënten enorm zorgelijk vanwege de bezetting van ziekenhuisbedden door coronapatiënten. In veel ziekenhuizen durven ze niet eens een inschatting te maken van de wachttijden. De situatie is op dit moment nog steeds veel te onzeker.

Over de wachttijden voor een PTCA (dotterbehandeling) kunnen we ondanks alle zorgen redelijk positief zijn: de kortste wachtlijst registreren we in Leeuwarden (MCL), Enschede (MS Twente), Utrecht (UMCU) en Rotterdam (Maasstad ziekenhuis): één tot twee weken. De langste wachtlijst treffen we aan in Leiden (LUMC): twee maanden. De wachttijden in Breda (Amphia), Alkmaar (MCA) en Amsterdam (VU) zijn ons helaas onbekend.

Voor openhartoperaties is de situatie minder rooskleurig. Voor slechts vijf van de zestien centra kunnen we een prognose geven. Nieuwegein (Antonius) heeft een wachttijd van vier weken, gevolgd door Amsterdam (AMC) en Rotterdam (Erasmus): zes tot acht weken. De langste wachtlijst van de bij ons bekende wachttijden registreren wij in Groningen (UMCG): maar liefst zes maanden!

Ook in deze tumultueuze tijden van onzekerheid houden wij de vinger aan de pols en vragen de bevoegde instanties om ervoor te zorgen dat de benodigde bedden voor deze levensreddende ingrepen beschikbaar zijn en blijven. Maakt u zich zorgen over uw wachttijd: raadpleeg ons actuele wachttijdenoverzicht.

 


Geef een reactie


Reacties (1)

  • N van Ravesteyn 17 mei 2021

    Bedankt voor de wachttijden list. Heeft u ook een lijst met patiënt beoordelingen van dotterbehandeling en bij deze ziekenhuizen ?