default-header
HomeNieuwsVolkoren zorgt voor lager risico op chronische ziekte

Volkoren zorgt voor lager risico op chronische ziekte

vrijdag 1 december 2017, door Hartpatiënten Nederland

Een groep vooraanstaande voedingswetenschappers, het International Carbohydrate Quality Consortium (ICQC), meldt tijdens een symposium in Rome dat vaker volkoren eten direct samenhangt met een lager sterfterisico, minder kans op type 2 diabetes, hart- en vaatziekten en obesitas, en mogelijk ook dikkedarmkanker.

Een groep vooraanstaande voedingswetenschappers, het International Carbohydrate Quality Consortium (ICQC), meldt tijdens een symposium in Rome dat vaker volkoren eten direct samenhangt met een lager sterfterisico, minder kans op type 2 diabetes, hart- en vaatziekten en obesitas, en mogelijk ook dikkedarmkanker. ICQC vindt dat wetgevers via goede regelgeving aan de consumenten moeten uitleggen wat wel en geen volkoren product is. Prof. dr. Fred Brouns, een van de sprekers van het ICQC symposium, zegt dat ook in Nederland nog veel producten het predicaat 'volkoren' mogen claimen, terwijl dat er nauwelijks in zit. Dat moet worden aangepakt, aldus Brouns.

Tweemaal daags volkoren

Als je de genoemde gezondheidsvoordelen wilt bereiken, is het voldoende twee keer per dag volkoren te eten, stelt ICQC. Deze voordelen treden niet op bij de consumptie van geraffineerde graanproducten, zoals wit brood of witte rijst. Het predicaat volkoren betekent dat alle stoffen die de oorspronkelijke graanbron bevatten in dezelfde verhouding in een levensmiddel moeten zitten. Het is een kwaliteitsbron van voedingsvezels en nutriënten en er is een dringende noodzaak om dit te communiceren richting publiek en gezondheidsadviseurs, zegt het ICQC panel.

 

Beter dan groente en fruit

Recente gegevens tonen aan dat de effecten van volkoren producten voor de gezondheid zelfs sterker lijken dan die van groente en fruit. Daarom bevorderen veel internationale voedselautoriteiten nu naast groente en fruit ook het consumeren van volkoren producten. Granen zijn wereldwijd een van de belangrijkste voedselbronnen. Dit heeft geleid tot veel investeringen en snelle ontwikkelingen op het terrein van de levensmiddelentechnologie, zoals moderne maalstromen en de vele geraffineerde meelproducten die daaruit voorkomen. Gevolg: de productie van geraffineerde producten die nog maar nauwelijks vezels en voedingsstoffen bevatten. ICQC vindt het tijd voor een ommekeer. Terug naar vol-natuurlijk, naar volkoren.
 

Intoleranties

Hoogleraar Brouns sprak tijdens het ICQC symposium over granen- en glutenintoleranties die optreden bij een klein deel van de bevolking en zijn internationale project Well on Wheat? dat de relatie tussen granen en intoleranties onderzoekt. Brouns leidt dit project, een samenwerking met de Universiteiten van Wageningen en Leeds, en het Rothamsted Research Institute in Engeland.
 

Levensmiddelenindustrie

De bevindingen van ICQC werden deze maand bevestigd tijdens de internationale Whole Grain Summit in Wenen, waaraan 200 experts uit 35 landen deelnamen. ICQC roept de levensmiddelenindustrie op meer aandacht aan volkoren te geven en de claim 'volkoren' beter te controleren.
 
 
 
 

Geef een reactie