default-header
HomeNieuwsVoedingssupplementen bij hartfalen

Voedingssupplementen bij hartfalen

Behandeling

vrijdag 1 juli 2022, door Hartpatiënten Nederland

Patiënten met hartfalen worden vaak naar huis gestuurd met alleen medicatie, maar volgens cardioloog Remko Kuipers kan juist de combinatie van medicatie en voedingssupplementen een grote bijdrage leveren aan een sneller herstel. Echter wordt aan suppletie weinig aandacht besteed binnen de cardiologie, volgens Kuipers.

Hartfalen kan worden vergeleken met een uitgeput trekpaard dat voor een wagen staat en waar iemand met een zweep op slaat. Het paard is een metafoor voor het hart, legt Kuipers uit. “Het paard, oftewel het hart, is uitgeput. Een zweep zal dan wellicht tijdelijk helpen, maar het probleem uiteindelijk alleen maar erger maken. Het paard raakt namelijk verder uitgeput. Daarom geven we hartpatiënten bij hartfalen juist remmende medicijnen die de hartslagfrequentie en bloeddruk verlagen, zoals bètablokkers en andere bloeddrukverlagende medicijnen. Oftewel: het hart wordt afgeremd. Het idee daarvan is dat het hart minder zwaar belast wordt, waardoor het langzaam kan herstellen terwijl het z’n werk blijft doen. Maar dit concept gaat voorbij aan het waarom. Waarom wil het hart niet meer vooruit? Je kunt een paard rustig maken door middel van medicatie, maar als je hem niks te eten geeft zal het niet verder kunnen. En aan dat punt, dat eten, zou meer aandacht moeten worden besteed.”

----

Als lid van Hartpatiënten Nederland heeft u onbeperkte toegang tot alle Premium-artikelen op hartpatienten.nl. Het enige wat u hiervoor hoeft te doen is inloggen op uw profiel. Het zijn artikelen waar we trots op zijn en die we graag met u als trouwe lezer delen.