default-header
HomeNieuwsVitamine D-tekort in Nederland eist jaarlijks veel levens

Vitamine D-tekort in Nederland eist jaarlijks veel levens

dinsdag 29 juni 2010, door Hartpatiënten Nederland

Veldhoven – Een groot Vitamine D-tekort dat heerst onder de Nederlandse bevolking eist jaarlijks veel slachtoffers. De gemiddelde Nederlander heeft minder dan de helft

Veldhoven – Een groot Vitamine D-tekort dat heerst onder de Nederlandse bevolking eist jaarlijks veel slachtoffers. De gemiddelde Nederlander heeft minder dan de helft

van de ‘gezonde hoeveelheid’ Vitamine D in zijn/haar bloed. Wanneer het vitamine D-niveau op peil zou zijn, zou dit in Nederland jaarlijks tot 18 % minder sterfte leiden.

Deze conclusie trekken wetenschappers van Sunlight, Nutrition and Health Research Center en Ortho Institute. Er zijn bijzonder sterke aanwijzingen dat vitamine D een preventieve functie heeft bij het ontstaan van verschillende vormen van kankers en bijvoorbeeld multiple sclerose.

Niet voldoende via voeding

Dr. William Grant en dr. Gert Schuitemaker trekken hun conclusie uit een breed pallet aan wetenschappelijke onderzoeken die wereldwijd op dit gebied zijn uitgevoerd. Een gezonde vitamine D-bloedconcentratie (serum) is internationaal vastgesteld op 100-150 nmol/L, in Nederland ligt het gemiddelde echter op 50-55 nmol/L. Schrijnend en onnodig laag wat jaarlijks veel levens eist.
Uit de onderzoeken blijkt eveneens dat het niet mogelijk is om voldoende vitamine D uit voeding te halen. Zo stelde Professor Bischoff Ferrari van Universität Zürich afgelopen maart in het actieplan van de Europese Unie ‘dat je dan twee maal per dag vette vis zou moeten eten en zelfs al zouden we dat willen, dan is er niet genoeg vis op de wereld’.

Helder en uitvoerbaar advies

Wanneer de huid wordt blootgesteld aan zonlicht, maakt het lichaam onder invloed van UVB zelf Vitamine D aan. Het advies van dr. William Grant en dr. Gert Schuitemaker is dan ook helder. “Zon verstandig en vul de vitamine D aan met supplementen vanaf minimaal 2000 IE per dag”, beveelt Schuitemaker aan. Internationaal stelden dermatologen en wetenschappers al eerder vast dat dagelijks 15-20 minuten met handen en gezicht in de zon een gezonde dosis Vitamine D oplevert, mits deze genoeg UVB bevat (zonkracht 3 of hoger). Verantwoorde blootstelling aan de zon (waarbij geen verbranding van de huid optreedt) is echter essentieel om de risico’s op huidkanker te verlagen. Dat geldt in het bijzonder voor kinderen.

Preventieve werking

Vooral de afgelopen jaren zijn er steeds meer en uitgebreidere onderzoeken gedaan naar de preventieve rol van vitamine D. Voldoende vitamine D in het bloed blijkt de risico’s op ondermeer darm-, borst- en prostaatkanker, hart- en vaatziekten, dementie, auto-immuunziekten, bacteriële en virale infecties, osteoporose, botbreuken, onvoldragen zwangerschappen en diabetes mellitus te verminderen. De volledige studieresultaten van Grant en Schuitemaker zijn te vinden in the Journal of Steroid Biochemistry & Molecular Biology”


Geef een reactie