default-header
HomeNieuwsVieCuri Venlo: gratis screening op aneurysma op zaterdag 23 november

VieCuri Venlo: gratis screening op aneurysma op zaterdag 23 november

maandag 21 oktober 2019, door Hartpatiënten Nederland

Maar liefst 1 op de 20 mannen van 65 jaar en ouder loopt risico op een verwijding van de buikslagader: een aneurysma. Tot de risicogroep behoren (ex-)rokers, mensen met hart- en vaatziekten, suikerziekte of overgewicht, naaste familieleden van een aneurysma-patiënt of mensen met hoge bloeddruk.

Maar liefst 1 op de 20 mannen van 65 jaar en ouder loopt risico op een verwijding van de buikslagader: een aneurysma. Tot de risicogroep behoren (ex-)rokers, mensen met hart- en vaatziekten, suikerziekte of overgewicht, naaste familieleden van een aneurysma-patiënt of mensen met hoge bloeddruk. Met behulp van een eenvoudige echo is de diagnose snel gesteld. Woont u in de buurt? Meld u dan aan voor de informatiedag met gratis echoscreening op zaterdag 23 november 2019 in VieCuri Medisch Centrum in Venlo. Voor uw aanmelding belt u met 077 320 53 14 of stuur een mail naar vaatchirurgie@viecuri.nl. Vermeld in de mail uw naam, adres en leeftijd.
 

Aneurysma

Een verwijding van de buikslagader is een veel voorkomende aandoening. Als een grote verwijding niet wordt behandeld, kan deze mogelijk doorbreken met een ernstige levensbedreigende bloeding tot gevolg. De helft van de patiënten met een scheur overlijden voor ze het ziekenhuis bereiken. Van de patiënten die wel in het ziekenhuis komen en een spoedoperatie ondergaan, overlijdt bijna de helft. Een verwijding van de buikslagader geeft in principe geen klachten. Meestal wordt een aneurysma dan ook bij toeval ontdekt, wanneer om andere redenen een onderzoek plaatsvindt.

 

Sneller herstel door nieuwe manier van opereren

Hart- en vaatchirurgie zijn sterk veranderd de afgelopen decennia. Sinds kort past VieCuri een nieuwe methode toe van opereren. Steeds vaker worden patiënten met enkele stents via een prikgaatje in de liezen geopereerd i.p.v. incisies (sneetjes). Roel Janssen, Vaat- en Longchirurg: “Bij de EVAR operatie brengen we stents in zodat het aneurysma niet meer kan scheuren en zo als het ware een nieuwe binnenband vormen. Het grote voordeel van een prikgaatje t.o.v. een sneetje, is dat we geen wonden meer maken in de liezen. Hierdoor kent de patiënt een veel snellere hersteltijd, zowel in het ziekenhuis als thuis. Zo mag de patiënt doorgaans al na één dag naar huis, waar dat voorheen pas na drie dagen kon. Er zijn minder bloedingen en wondlekkages, minder wondinfecties, minder pijn en ongemak. Kortom, minder complicaties. Dat zijn veel plussen.”
 

Aanmelden voor de infodag

Meld u aan voor de informatiedag met gratis echoscreening op zaterdag 23 november in
VieCuri Medisch Centrum in Venlo. Er staan diverse stands met informatie en er zijn lezingen. De echoscreening duurt ongeveer 10 minuten. U krijgt dan gel op uw buik en vervolgens wordt de diameter van de aorta bekeken. Mocht er iets verdachts worden gezien, dan volgt uiteraard nader onderzoek. Voor uw aanmelding belt u met 077 320 53 14 of stuur een mail naar vaatchirurgie@viecuri.nl. Vermeld in de mail uw naam, adres en leeftijd.
 

 


Geef een reactie