default-header
HomeNieuwsVerzadigd vet valt niet mee

Verzadigd vet valt niet mee

dinsdag 9 februari 2010, door Hartpatiënten Nederland

Verzadigd vet kan geen kwaad. Koren op de molen van ontmaskeraars van waarschuwingen tegen vet en cholesterol. Maar is het zo?
Minder verzadigd vet eten, dat is toch goed voor hart- en bloedvaten? Alle voedingsdeskundigen zijn het er over eens. Maar het wetenschappelijk bewijs blijkt lastig te leveren. In het januarinummer van het gerenommeerde tijdschrift The American Journal of Clinical Nutrition verscheen een onderzoek van de Californische onderzoekster Patty Siri-Tanino en medewerkers, waaruit dat verband voor de zoveelste keer niét naar voren kwam.

Siti-Tanino voerde een meta-analyse uit, een onderzoek waarbij de resultaten van andere, goed beoordeelde onderzoeken worden ‘opgeteld’ om tot een extra harde conclusie te komen. Alle onderzoeken (ze verzamelde er 21) waren ‘prospectieve cohort studies’, waarin de voeding van de deelnemers werd geanalyseerd op de hoeveelheid verzadigd vet, waarna ze minimaal 6 tot maximaal 23 jaar werden gevolgd om na te gaan wie er een hartinfarct of beroerte kregen, of daar aan overleden. Conclusie: geen correlatie. Verzadigd vet kan geen kwaad.

Lees verder op DePers.nl

 


Geef een reactie