default-header
HomeNieuwsVerband tussen ontstekingen in mond en algemene gezondheid

Verband tussen ontstekingen in mond en algemene gezondheid

dinsdag 9 februari 2010, door Hartpatiënten Nederland

Dat je gebit goed verzorgen essentieel is als je graag je tanden bloot lacht, is niets nieuws. Wat veel minder bekend is – en wat ook (tand)artsen wel eens over het hoofd durven zien -,

is dat de invloed van ontstekingen in de mond veel verder reikt dan de tanden en de mondholte alleen. Boosdoener is vooral parodontitis – een ontsteking van het tandvlees die zich verder verspreidt naar onderliggende weefsels in het kaaksbeen of de vezels die de tanden vastzetten, en die zo’n 15 vierkante centimeter in de mond kan omvatten.
Omdat paradontitis niet pijnlijk is, lopen talloze mensen ermee rond zonder het te beseffen en zonder dat ze daarvoor dus naar hun tandarts gaan. Door het ontstoken zijn van het tandvlees kunnen de ontstekingsmediatoren echter in de bloedsomloop terechtkomen en zo andere delen van het lichaam bereiken, met alle gevolgen van dien.
Zo werd de laatste jaren aangetoond dat er een oorzakelijke samenhang bestaat tussen parodontitis bij zwangere vrouwen en de kans op vroeggeboortes of op een laag geboortegewicht. Wordt de parodontitis behandeld, dan daalt de kans op vroeggeboorte en stijgt het geboortegewicht.
Het verband tussen acute hartinfarcten en parodontitis is eveneens iets dat aandacht verdient. De bacterie die parodontitis veroorzaakt, werd aangetroffen in de slagaderwanden bij 30 procent van de overlijdens ten gevolge van een acuut hartinfarct. Ook het verband tussen hersentrombose en parodontitis is duidelijk aangetoond.
Ten slotte bestaat er ook een verband tussen reumatoïde artritis en parodontitis. Mensen met parodontitis blijken vaker aan reumatoïde artritis te lijden, en medicatie tegen de gewrichtsaandoening doet paro-dontitis afnemen. (hb)

Bron: Katholieke Universiteit Leuven


Geef een reactie