default-header
HomeNieuwsVerandert het leven ingrijpend na een OHO?

Verandert het leven ingrijpend na een OHO?

woensdag 10 februari 2010, door Hartpatiënten Nederland

Antwoord: Of het leven verandert na een openhartoperatie weet ik niet. Ik heb dat nog niet zelf meegemaakt. Als ik het zou mogen inschatten dan denk ik van wel.

Antwoord: Of  het leven verandert na een openhartoperatie weet ik niet. Ik heb dat nog niet zelf meegemaakt. Als ik het zou mogen inschatten dan denk ik van wel.

Een voor de hand liggende reactie voor een patiënt lijkt mij: “dat wil ik nooit meer meemaken!”. Als patiënt ga je bij een openhartoperatie wel even langs de uitersten van het bestaan en besef je de kwetsbaarheid van het eigen zijn. Vooral bij patiënten die acuut geopereerd moesten worden heb ik gezien dat de plotselinge confrontatie met een ernstige ziekte tamelijk ingrijpend was. Patiënten die hebben moeten wachten op een operatie hebben meer tijd om naar een operatie toe te leven. Wanneer iemand veel klachten heeft gehad en die na een operatie niet meer heeft, dan bestaat er voor zo iemand natuurlijk de opluchting van de verbetering. Dan verandert het leven na een OHO in de positieve zin en dat is ook de uiteindelijke bedoeling van de operatie. Het gaat niet altijd op maar over het algemeen wordt tot operatie overgegaan wanneer de patiënt ernstige klachten blijft houden ondanks maximale medicamenteuze medicatie. Na de operatie moeten dan de klachten over zijn en moet ook de maximale medicatie worden teruggebracht tot normale proporties. In die zin verbetert dan het leven na de OHO.

Er zijn echter ook operaties die moeten worden uitgevoerd om de levensverwachting van de patiënt te verbeteren terwijl de patiënt weinig of geen klachten heeft. In een dergelijk geval verandert er niet veel na een OHO en kunnen de ongemakken van de OHO voor de patiënt op de voorgrond staan.
Vooral bij openhartoperaties aan de kransslagaderen, waarbij dus wel wat aan de vernauwing in de kransslagader maar niet iets aan de ziekte van de aderverkalking wordt gedaan, zal de patiënt zijn levenwijze moeten aanpassen om niet nog nogmaals op de operatietafel te belanden.

Wat er zeker verandert na een OHO is dat men, zo men dat nog niet was, hartpatiënt is geworden en verder levenslang aan bepaalde medicatie en controles vastzit.

Laatst aangepast op 10 februari 2010

Geschreven door onze Adviseurs.

 


Geef een reactie