default-header
HomeNieuwsVegetarische moussaka

Vegetarische moussaka

woensdag 5 februari 2020, door Hartpatiënten Nederland

Veel groenten, fruit, olijfolie, peulvruchten, vis en noten.

Veel groenten, fruit, olijfolie, peulvruchten, vis en noten. Die combinatie klinkt heerlijk en mediterraan. En dat klopt. Deze mooie en pure producten passen in een mediterrane voeding én in het Pioppi dieet. 
De pure producten hebben hier de overhand, daarnaast bevatten de recepten een bescheiden hoeveelheid koolhydraten. Nu nog zorgen voor veel beweging, weinig stress en goede vrienden om u heen. Voelt u de Pioppi zon al stralen?
 
 

Hoofdgerecht voor 4 personen

Bereidingstijd: 30 minuten
Oventijd: 20 minuten
 
2 aubergines
1 courgette
4 eetlepels olijfolie
1 ui
3 tenen knoflook
3 rode paprika’s
1/2 eetlepel gedroogde oregano
3 laurierblaadjes
1,5 blik tomaatblokjes (zonder toegevoegd zout)
2 bollen mozzarella
Ovenschaal van 2,5 tot 3 liter
 
Snij de aubergines in de lengte (van het kroontje richting de onderkant) in lange plakken van 1 cm dik. Snij de courgette in ronde plakken. Bestrijk de plakken met de helft van de olijfolie. Grill de plakken in een grillpan aan beide kanten tot ze bijna gaar zijn (op hoog vuur: 3 à 4 minuten per kant). Leg apart en laat afkoelen.
 
Snipper voor de saus de ui en de knoflook. Snij de paprika’s in kleine blokjes. Verhit in een grote pan de rest van de olijfolie. Voeg de ui en knoflook toe en bak ze tot de ui glazig is. Voeg dan de paprika’s, oregano en laurier toe. Bak dit nog 5 minuten en voeg vervolgens de tomatenblokjes toe. Laat dit geheel minimaal 20 minuten sudderen.
 
Verwarm de over voor op 200 °C. Vet de ovenschaal in met een beetje olijfolie. Haal de laurier uit de tomatensaus en verdeel een beetje van de saus over de bodem. Dek deze af met de aubergine. Schep vervolgens een laagje tomatensaus op de aubergine en dek deze af met courgette. Wissel steeds de aubergine, courgette en de saus af tot de schaal vol zit. Snij de mozzarella in stukken en leg deze bovenop de laatste laag.
 
Zet de ovenschaal in het midden van de oven en bak de moussaka 20 minuten tot de kaas begint te smelten en verkleuren.
 

Voedingswaarde per persoon:

1555 kJ (375 kcal)
18 g eiwit
22 g vet, waarvan 9 g verzadigd vet
22 g koolhydraten, waarvan 21 g suikers

Geef een reactie