default-header
HomeNieuwsTwee nieuwe studies koppelen Avandia (GSK) aan hartproblemen

Twee nieuwe studies koppelen Avandia (GSK) aan hartproblemen

woensdag 30 juni 2010, door Hartpatiënten Nederland

De resultaten van twee studies geven aan dat Avandia (rosiglitazon) van GSK mogelijk een toename geeft op het risico van myocardinfarct en hartfalen. De gegevens komen vlak voor een

FDA meeting waarop in juli de veiligheid van het middel onder de loep wordt genomen. Steven Nissen, de auteur van één van de artikelen gepubliceerd in Archives of Internal Medicine geeft aan dat het middel vanwege het risico eigenlijk niet gebruikt zou moeten worden.
Bij het onderzoek van Nissen deden 35.531 patienten mee. De patienten met Avandia hadden een toename van 28 tot 39 procent meer risico mop myocardinfarct. Het aantal doden door hartziekten lag bij deze studie echter niet hoger dan in de controlegroep.

In de andere studie van David Graham, gepubliceerd in JAMA werden 227.571 patienten onderzocht, daarvan was ere en 27 procent hoger risico op beroerte. 25 procent hoger risico op hartfalen en 14 procent meer kans op overlijden, wanneer een patient Avandia kreeg en geen Actos (pioglitzone) van Takeda.

Ook Graham geeft aan dat er geen twijfel is dat Avandia een serieuze toename geeft van hart en vaatziekten bij oudere Amerikanen.
Mary Anne Rhyne van GSK geeft aan dat er zes klinische trials zijn geweest. Deze lieten allen zien dat het middel niet het risico op hart- en vaatziekten verhoogd. De FDA mag zich in juli over alle onderzoeken gaan buigen. Uiteraard vormen de twee studies een belangrijke toevoeging aan de discussie.

Bron: Pharmamarketeer.nl


Geef een reactie