default-header
HomeNieuwsTeloorgang van het Mediterrane dieet op Kreta toont gezonde werking dieet aan

Teloorgang van het Mediterrane dieet op Kreta toont gezonde werking dieet aan

maandag 5 juli 2010, door Hartpatiënten Nederland

Ongeveer 45 jaar geleden kwamen hart- en vaatziekten en kanker zeer weinig voor op Kreta. Maar dat is nu anders. Mensen op Kreta worden nu bijna net zo vaak getroffen door deze ziekten als in de rest van het land.

Eén van de bealngrijkste oorzaken hiervan is teloorgang van het Mediterrane dieet. Dat blijkt uit promotieonderzoek van Constantine Vardavas aan de Universiteit Maastricht.

Het Mediterrane dieet bestond uit brood, fruit, (wilde) groenten, olijfolie, wat vis, weinig melkproducten en nauwelijks rood vlees. Eigenlijk alleen seizoensproducten uit de streek die ze zelf op hun eigen stuk land teelden. Dat houdt in dat er voor het bijeenbrengen van dat dieet hard gewerkt moest worden. Daarnaast schreef hun Orthodox Christelijke geloof bijna 200 vastendagen per jaar voor. In deze vastenperiodes mochten ze geen dierlijk voedsel, melkproducten of vis consumeren.

In de afgelopen 45 jaar is de consumptie van fruit en groenten echter gezakt van 655 gram per dag naar 400 gram per dag, terwijl de vleesconsumptie een sprong had gemaakt van 35 gram per dag naar 124 gram per dag. Deze verandering in eetgewoonten was te observeren door het vergelijken van de samenstelling van het lichaamsvet van boeren in 1962 en in 2005. Deze vergelijking toonde een daling van mono-onverzadigde vetzuren, die je verkrijgt uit plantaardige oliën, maar een stijging van verzadigde vetzuren, uit vlees, volle melkproducten en dergelijke, in het menselijke vet.

De veranderingen waren veroorzaakt door een combinatie van factoren. In de jaren zeventig ontwikkelde het toerisme zich enorm op Kreta; er werden grote supermarkten gebouwd met geïmporteerde voedselproducten, en de Kretenzers gingen minder strikt om met de regels van het vasten. En minstens zo belangrijk: terwijl in de jaren zestig de boeren hun eigen producten teelden en consumeerden, cultiveren ze nu commercieel winstgevende producten en besteden ze minder tijd aan het telen van hun eigen fruit en groenten. Ze ontdekten dat het veel gemakkelijker is om naar de supermarkt te gaan en voedsel te kopen in plaats van hard op het land te werken voor voldoende eten.

Volgens Vardavas toont zijn onderzoek aan dat het volgen van het Mediterrane dieet een beschermend effect heeft op de ontwikkeling van kanker, hart- en vaatziekten en sterfte in het algemeen. Het verlaagt de bloeddruk, verhoogt het goede cholesterol HDL, en verlaagt het slechte cholesterol LDL.

Bron: Foodholland


Geef een reactie