default-header
HomeNieuwsStolsel verwijderen beter dan dotteren

Stolsel verwijderen beter dan dotteren

woensdag 5 januari 2011, door Hartpatiënten Nederland

Na een acuut hartinfarct is trombusaspiratie, het verwijderen van stolsel, een betere methode dan dotteren. Het verkleint de kans dat patiënten binnen een jaar alsnog overlijden met bijna de helft.

Na een acuut hartinfarct is het verwijderen van stolsel, oftewel trombusaspiratie, een betere methode dan dotteren. Het verkleint de kans dat patiënten binnen een jaar alsnog overlijden met bijna de helft. Promovendus Tone Svilaas* (Rijksuniversiteit Groningen),  bekeek de effecten van het verwijderen van stolsels bij 1.071 patiënten met een acuut hartinfarct.

De ene helft van de patiënten kreeg de standaard dotterbehandeling, terwijl de andere helft de trombusaspiratie onderging. Svilaas’ conclusie: het verwijderen van stolsels zorgt vaker voor een goede doorbloeding van de hartspier dan dotteren.

Van de patiënten die trombusaspiratie onderging was een jaar na de behandeling 3,6 procent overleden. In de controlegroep lag het sterftecijfer op 6,7 procent. Mensen waarbij de stolsels verwijderd werden, hadden ook veel minder vaak een tweede hartaanval.

Svilaas deed haar onderzoek samen met collega’s van de afdelingen Cardiologie en Pathologie van het Universitair Medisch Centrum Groningen. Twee jaar geleden publiceerden ze al een artikel over het onderzoek in de gerenommeerde medische tijdschriften New England Journal of Medicine en The Lancet. Om het persbericht van toen te lezen klikt u: bericht

* Tone Svilaas (Noorwegen, 1973) werkt als cardioloog in opleiding bij de afdeling Cardiologie van het Thoraxcentrum van het UMCG. Bij die afdeling deed ze ook haar promotieonderzoek.

Bron: RUG


Geef een reactie