default-header
HomeNieuwsStil verdriet

Stil verdriet

Columns

woensdag 13 december 2017, door Hartpatiënten Nederland

Als journalist moet je alles durven vragen, en dat doe ik meestal dus ook. Al leid ik brutale vragen soms schaapachtig in met een ‘je hoeft geen antwoord te geven hoor, maar…’. In functie vind ik vrijwel elke vraag gerechtvaardigd, privé ben ik een stuk voorzichtiger. Ik verbaas me er bijvoorbeeld altijd over hoe makkelijk mensen vrouwen vragen naar iets persoonlijks als hun kinderwens.

Onlangs zag ik hoe een collega nogal dwingend bij een andere collega (begin 30) informeerde of er in het nieuwe huis ook een babykamer gepland was. Ik zag hoe de dame in kwestie met een rood hoofd probeerde van onderwerp te veranderen, maar de vraagstelster had totaal niet door dat dit blijkbaar een precair onderwerp was en riep schaterlachend: ‘Dat weten we dan ook weer, nog geen aankomende zwangerschap hier!’.

Ook zie ik regelmatig hoe veertigplussers wordt gevraagd waarom ze nooit moeder zijn geworden. Nu heb ik een paar vriendinnen die op zo’n moment zonder schaamte antwoorden dat ze kinderen niet leuk vinden en dolgelukkig zijn met man, baan en hond. Maar ik ken ook genoeg vrouwen bij wie de keuze minder vrijwillig was.

Die ene kennis bijvoorbeeld die jarenlang vruchtbaarheidsbehandelingen onderging en na een reeks miskramen de hoop heeft opgegeven. De vriendin wiens baarmoeder op jonge leeftijd is verwijderd, en die niet op tijd een geschikte draagmoeder heeft kunnen vinden. Of de vriendin die na lang wikken en wegen besloot geen kinderen te krijgen, omdat ze de kans op het overdragen van een erfelijke aandoening te groot achtte. Niet bepaald zaken die je graag bij de koffieautomaat bespreekt.

Onlangs vroeg Bridget Maasland in een interview voor RTL Boulevard aan actrice Katja Herbers hoe het ervoor stond op dat vlak, waarop zij als een wesp gestoken antwoordde dat ‘vrouwen die vraag niet aan andere vrouwen hoorden te stellen’. Nu vond ik dat een tikkeltje overdreven, aangezien Katja al vaker in interviews had geroepen dat ze heel graag moeder wilde worden. Maar ze had wel een punt. Want het kan geen kwaad om bij vrouwen – zeker als je ze niet goed kent – voorzichtig te zijn met het stellen van DE vraag. In Nederland blijft 1 op de 5 vrouwen kinderloos, waarvan ongeveer de helft ongewild. Een snelle rekensom levert op dat de kans best aanzienlijk is dat u met deze ongetwijfeld goed bedoelde interesse een stil verdriet aanboort.

Column door: Marion van Es


Geef een reactie