default-header
HomeNieuwsStamcelonderzoek van Zwolse artsassistent aan vooraanstaande Harvard universiteit mogelijk doorbraak

Stamcelonderzoek van Zwolse artsassistent aan vooraanstaande Harvard universiteit mogelijk doorbraak

maandag 25 januari 2010, door Hartpatiënten Nederland

Het promotieonderzoek dat is verricht in Boston, de Verenigde Staten, door Eliza Kaplan, arts assistent cardiologie verbonden aan de Isala klinieken Zwolle,

is er op gericht geweest om van stamcellen nieuw hartweefsel te creëren en te onderzoeken welke mechanismen ten grondslag liggen aan de verbetering van de hartfunctie na een hartinfarct met stamceltransplantatie. Door deze mechanismen te begrijpen komt stamceltransplantatie als baanbrekende therapie na een hartinfarct steeds dichterbij en kunnen patiënten met hartfalen wellicht een nieuwe toekomst aangeboden worden. Eveneens is het promotieonderzoek van Kaplan erop gericht geweest om stamcellen te lokken naar het hart, zodat ze in de toekomst niet direct in het hart ingespoten hoeven te worden maar bijvoorbeeld via een normaal infuus kunnen worden toegediend.

Bij een hartinfarct verlies je miljoenen hartcellen, die worden vervangen door een soort littekenweefsel. Hierdoor vermindert de pompkracht van het hart. Met de huidige wetenschap en medicatie kunnen we de grootte van het infarct beperken en verdere verslechtering tegen gaan, maar eenmaal aangedane schade is niet meer goed te herstellen. De enige therapie waarmee dit in de toekomst wel zou kunnen en waarmee patiënten met hartfalen geholpen kunnen worden, is stamceltherapie.

Stamcellen
Stamcellen zijn oercellen, cellen die nog alle soorten cellen, zoals hartcellen en zenuwcellen, kunnen worden. Ze zijn dus interessant voor wetenschappers, omdat je met dit soort cellen mogelijk zieke organen kunt herstellen. Stamcellen zouden de zieke cellen in bijvoorbeeld een hart kunnen vervangen en het zo als het ware repareren. Ook kan je in een laboratorium hartweefsel maken en met nieuw gevormd weefsel onderzoek doen naar het ontstaan van ziektes en medicijnen testen.
Vernieuwde samenwerking

In de toekomst ziet Kaplan graag dat de banden tussen de Isala klinieken en Harvard University worden aangehaald. Daarom is zij bezig met het opstarten van een vernieuwde samenwerking met Harvard en Tufts University op het gebied van stamcelonderzoek om zo met deze baanbrekende wetenschap hartpatiënten mogelijk een nieuwe toekomst te bieden.
Eliza Kaplan

Eliza Kaplan (1980) werkt als arts assistent cardiologie in Zwolle. Zij promoveert op 22 januari aan de Radboud Universiteit Nijmegen. Haar onderzoek is verricht onder leiding van de promotoren, professor F.W.A. Verheugt (Nijmegen) en professor J.P. Morgan (Boston).
Kaplan startte de opleiding Geneeskunde aan de Radboud Universiteit Nijmegen in 1998. Tijdens haar studie werd ze in 2003 werkzaam als onderzoeker in het Charles A. Dana Research Institute en de Harvard-Thorndike Laboratories, Beth Israel Deaconess Medical Center and Harvard Medical School, Boston, Massachusetts, United States. Daar werd ze gedurende een half jaar opgeleid in fundamenteel onderzoek onder begeleiding van professor J.P. Morgan. Tijdens haar opleiding Geneeskunde besloot Kaplan te verhuizen naar Boston voor haar promotieonderzoek naar de toepassing van stamceltherapie in het vakgebied cardiologie. In 2006 keerde ze terug naar Nederland om haar opleiding Geneeskunde af te ronden. Daarnaast werkte ze ook verder aan haar proefschrift. Sinds juli 2009 werkt ze als arts assistent cardiologie in de Isala klinieken te Zwolle onder begeleiding van dr. A. R. Ramdat Misier.

Bron: Isala klinieken


Geef een reactie