default-header
HomeNieuwsSporten? Er zijn grenzen…

Sporten? Er zijn grenzen…

vrijdag 22 maart 2013, door Hartpatiënten Nederland

LEIDEN – Wie tijdens het sporten zichzelf bijna Spartaanse eisen oplegt om een gezond hart, rimpelloze longen en een ‘eeuwig jeugdig’ vaatstelsel te houden, is feitelijk niet-realistisch bezig.

LEIDEN – Wie tijdens het sporten zichzelf bijna Spartaanse eisen oplegt om een gezond hart, rimpelloze longen en een ‘eeuwig jeugdig’ vaatstelsel te houden, is feitelijk niet-realistisch bezig. ‘Sportbeoefening is gezond, maar er zijn grenzen voor het menselijk lichaam…’

Dat blijkt uit onderzoek van Leidse wetenschappers onder bijna tienduizend voormalige Olympische sporters. Onlangs verschenen de uitkomsten ervan in het gezaghebbende tijdschrift British Medical Journal.

De Volkskrant beschreef de studie en concludeert: ‘Sporters die zich in het zweet werken, zoals wielrenners en schaatsers, leven niet langer dan golfspelers of cricketers.’

De onderzoekers analyseerden daartoe overlijdensgegevens van Olympische deelnemers uit de jaren 1896-1936. ‘We verdeelden de drieënveertig sportieve disciplines in oplopende statische intensiteit (kracht) en oplopende dynamische intensiteit (duur)’, stellen de wetenschappers. Voor de levensverwachting maakte de mate van intensiteit geen verschil. Ook de combinatie van duur en kracht, op zijn sterkst bij boksen en fietsen, leverde geen langer leven op.

Geschreven door onze (Gast)redactie.

Geef een reactie