default-header
HomeNieuwsSpierversterkende testosteron gel kan hartproblemen veroorzaken

Spierversterkende testosteron gel kan hartproblemen veroorzaken

maandag 9 augustus 2010, door Hartpatiënten Nederland

Een kwart van de gebruikers loopt risico’s op neveneffecten
Een spierversterkende testosteron gel kan hartproblemen veroorzaken, zo blijkt uit Amerikaans onderzoek. Een kwart van de gebruikers loopt risico’s op neveneffecten,

wat zich onder andere uit in pijn in de borst, hartaanvallen, beroertes of verhoogde bloeddruk. De resultaten van het onderzoek werden gepubliceerd in de New England Journal of Medicine.

Onderzoekers van het Boston University Medical Center onderzochten 106 mannen die de testosteron gel gebruikten. Daarvan kregen er 23, of bijna een kwart van het totaal aantal gebruikers, last van neveneffecten. Van de 103 mannen die een placebo toegediend kregen, ontwikkelden er maar 5 problemen. De testosteron gel werd gebruikt om spiermassa uit te bouwen of om de spieren te versterken bij ouder wordende mannen.

De studie was oorspronkelijk ontwikkeld om te kijken of testosteron gel de fysische functies bij mannen met beperkte mobiliteit kunnen versterken. De gebruikers van testosteron gel zagen inderdaad een zekere verbetering, bijvoorbeeld wat het doen van trappen betreft, maar stond tegenover dat er ongewenste neveneffecten optraden. Die neveneffecten waren in die mate ernstig dat er werd besloten om het onderzoek stop te zetten. Bij heel wat mannen werden hartproblemen vastgesteld, al dan niet in ernstige mate.

Niet alle testosteron gels zijn even gevaarlijk, maar toch is voorzichtigheid geboden. Vooral oudere mannen informeren zich beter goed alvorens ze zich een testosteron gel laten voorschrijven. Bovendien zal er verder onderzoek worden ondernomen naar de gevaren verbonden aan het gebruik van testosteron gel. Het betreffende testosteron gel werd aanvankelijk voorgeschreven voor mannen die zelf te weinig testosteron ontwikkelden. Dat kan vermoeidheid, onvruchtbaarheid, een verlaagd sexueel lustgevoelen en verlies van beenmassa tot gevolg hebben.

Uit de groep van personen die de bewuste testosteron gel hadden gebruikt, hadden 10 mannen te lijden van hartproblemen. Er werden twee hartaanvallen vastgesteld, waarvan eentje met dodelijke afloop. Het is uiteraard niet nodig om te stellen dat elk type van testosteron gel gevaarlijk is, maar toch krijgen potentiële gebruikers toch het advies om zich beter te informeren. Zeker in dit geval is voorkomen (veel) beter dan genezen.

Bron: Gezondheidsweb.eu


Geef een reactie