default-header
HomeNieuwsSpierverslapper Inhibin kan ernstige hartklachten en sterfte veroorzaken

Spierverslapper Inhibin kan ernstige hartklachten en sterfte veroorzaken

donderdag 8 november 2018, door Hartpatiënten Nederland

Het College ter Beoordeling van Geneesmiddelen (CBG) waarschuwt voor het gebruik van het medicijn Inhibin. Nieuwe wetenschappelijke onderzoeken wijzen erop dat bij gebruik van dit medicijn er een verhoogd risico is op ernstige hartritmestoornissen, aldus het CBG. Er is zelfs een verhoogd risico op overlijden bij gebruik, aldus het college. Om die reden is Inhibin per direct alleen nog maar op recept verkrijgbaar is.

Het College ter Beoordeling van Geneesmiddelen (CBG) waarschuwt voor het gebruik van het medicijn Inhibin. Nieuwe wetenschappelijke onderzoeken wijzen erop dat bij gebruik van dit medicijn er een verhoogd risico is op ernstige hartritmestoornissen, aldus het CBG. Er is zelfs een verhoogd risico op overlijden bij gebruik, aldus het college. Om die reden is Inhibin per direct alleen nog maar op recept verkrijgbaar is. Tot nog toe kon iedereen dit zonder overleg met een dokter bij de apotheek kopen. Dat kan vanaf nu dus niet meer.

Het risico op bijwerkingen aan het hart (waaronder overlijden) bleek groter bij langdurig gebruik en bij patiënten die bepaalde hartritmestoornissen hebben of daar een verhoogd risico op hebben. 

Uit onderzoek blijkt de stof kinine in het middel de grote boosdoener, die ook sterfte kan veroorzaken. Mensen gebruiken Inhibin onder meer voor de behandeling van nachtelijke beenkrampen.

,,Doordat patiënten Inhibin nu op doktersrecept voorgeschreven krijgen, kunnen ze beter worden gecontroleerd op hartritmestoornissen of een verhoogd risico daarop”, aldus het CBG.

 


Geef een reactie