default-header
HomeNieuwsSloopt plastic ons lichaam?

Sloopt plastic ons lichaam?

woensdag 27 maart 2019, door Hartpatiënten Nederland

Artsen en milieuwetenschappers gaan onderzoek doen naar de effecten van minuscule plasticdeeltjes in ons lichaam.

Artsen en milieuwetenschappers gaan onderzoek doen naar de effecten van minuscule plasticdeeltjes in ons lichaam. De onderzoekers zetten vijftien projecten op waarin wordt bekeken hoe microplastic ons lijf binnendringt, of en hoe ze de kans op ontstekingen verhogen en of en hoe ze schadelijk zijn voor het ongeboren kind. Ook wordt bekeken of deze microscopisch kleine plasticdeeltjes onze hersenen aantasten. 

Wie bijvoorbeeld fleece kleding in zijn wasmachine uitwast, veroorzaakt de uitstoot van ontelbaar veel minuscule onafbreekbare deeltjes die in het oppervlaktewater, de rivieren en de zee, en vervolgens de vis terecht komen. Die vis ligt vervolgens op ons bord en vindt via onze slokdarm de weg naar binnen. En daarmee dringen ook de onafbreekbare deeltjes ons lichaam binnen.  En dit is zomaar een voorbeeld.
 
Ook plastic verpakkingen, synthetische kleding, cosmetica en autobanden vallen geleidelijk uit elkaar en produceren op termijn microscopisch kleine deeltjes plastic. ,,We worden voortdurend via ons voedsel, drinken of door inademing blootgesteld aan kleine plastic deeltjes’’, weet onderzoeker Dick Vethaak  van Deltares. ,, Wat dit voor onze gezondheid betekent is echter nog niet goed in te schatten.’’
 
De vijftien projecten worden gefinancierd door ZonMW met een bedrag van 1,6 miljoen euro. Het onderzoek gaat een jaar duren. 
 
 
 
 
 
 

Geef een reactie