default-header
HomeNieuwsSci-Fi?

Sci-Fi?

Columns

zondag 12 februari 2012, door Hartpatiënten Nederland

Het moet aan het begin van de jaren ’70 geweest zijn dat ik hem zag, de film Fantastic Voyage. Ik moest er laatst weer aan denken toen ik een artikel las over de ‘Hart-TomTom’. Dat is een zeer verfijnd, nieuw hulpmiddel bij het uitvoeren van sommige hartoperaties, bijvoorbeeld het inbrengen van hartkleppen. Eigenlijk heet het de ‘Heart Navigator’, en door de precisie ervan dringt de vergelijking met TomTom zich op. Chirurgen hoeven niet meer, zeg maar, onderweg het raampje open te draaien om de weg te vragen aan voorbijgangers. Van elke patiënt een Falk-plattegrond op maat.

Vandaar dat ik aan Fantastic Voyage dacht. In deze science fiction-film worden drie geleerden in een onderzeeër microscopisch verkleind en reizen ze door het lichaam van een patiënt om een bloedstolsel in de hersenen te verwijderen. Een van de drie geleerden werd gespeeld door Raquel Welch, en ik moet eerlijk zeggen dat het me nogal teleurstelde dat Raquel de hele reis rondliep in een soort astronautenpak. Maar van de andere kant werd mijn interesse in anatomie ruimschoots beloond door de spectaculaire beelden vanuit het binnenste van de patiënt. De film werd om die reden vaak gebruikt voor onderwijsdoeleinden.

Tegenwoordig is de illusie van een reis door het lichaam volop voorhanden. In Oegstgeest, in Museum Corpus, begeef je je door een aantal op grote schaal nagebootste lichaamsdelen. En wie er de deur niet voor uit wil: op het internet zijn websites te vinden waar je een celdeling kunt meemaken, of het hart- en vaatstelsel kunt bezoeken.

Het kan even duren, maar de beste science fiction wordt altijd werkelijkheid. De ‘Heart Navigator’, zo besluit het artikel, wordt nog verbeterd. Het kan nog wel wat jaartjes duren, maar dan is de ingreep ook ‘live, in kleur, en 3D te zien’. Dan is het een kwestie van tijd voordat er een populaire variant beschikbaar zal zijn. Bij Nintendo of Wii. En misschien kan je dan net als bij TomTom kiezen welke stem je reisleider is. Dan kies ik Raquel Welch.

Column door: Ed Schilders


Geef een reactie