default-header
HomeNieuwsSanquin gaat op Q-koorts testen

Sanquin gaat op Q-koorts testen

donderdag 11 maart 2010, door Hartpatiënten Nederland

Vanaf 15 maart test Sanquin het bloed van donors uit risicogebieden op de aanwezigheid van de Q-koorts-bacterie. Hoewel het risico van bloedoverdraagbaarheid verwaarloosbaar klein is, neemt Sanquin het zekere voor het onzekere.

Sinds enige jaren vindt er in een deel van Nederland jaarlijks omstreeks deze tijd een uitbraak van Q-koorts plaats. Dit gebeurt vooral in gebieden waar veel geiten en schapen worden gehouden. Via dieren wordt Q-koorts verspreid naar de mens.

In het belang van de patiënten die bloed ontvangen, neemt Sanquin nu deze voorzorgsmaatregel. In veel gevallen merken mensen niet dat zij met de bacterie besmet zijn. Daarom worden de donaties van donors uit gebieden met een verhoogd risico op Q-koorts getest. Als uit de test blijkt dat de donor recent besmet is, wordt de donatie niet voor patiënten gebruikt en wordt de donor ingelicht.
Sanquin doet er alles aan om de veiligheid van de bloedvoorziening op het huidige hoge niveau te houden.

Sanquin
Sanquin zorgt voor de bloedvoorziening in Nederland. Zij kan dat dankzij de honderdduizenden donors die vrijwillig bloed geven. De donors zijn het hart van de organisatie. Kernactiviteit is een veilige en efficiënte productie en levering van bloedproducten voor de behandeling van patiënten. Door onderzoek onderhoudt en vergroot zij haar kennis over bloed en transfusiegeneeskunde. Deze kennis stelt Sanquin in staat ziekenhuizen, behandelaren, patiënten en donors te adviseren. In het werk van Sanquin staan de beginselen van het internationale Rode Kruis, kwaliteit en servicegerichtheid, centraal. Sanquin is een organisatie van, voor en door mensen.


Geef een reactie