default-header
HomeNieuwsSamenwerking OLVG en SLAZ leidt tot verbetering gespecialiseerde vaatchirurgische zorg

Samenwerking OLVG en SLAZ leidt tot verbetering gespecialiseerde vaatchirurgische zorg

zondag 7 februari 2010, door Hartpatiënten Nederland

Het Onze Lieve Vrouwe Gasthuis (OLVG) en het Sint Lucas Andreas Ziekenhuis (SLAZ) hebben hun samenwerking sinds deze maand uitgebreid met de oprichting van het Vaatcentrum Amsterdam.

Binnen het Vaatcentrum Amsterdam werken de vaatchirurgen van beide topklinische ziekenhuizen intensief met elkaar samen en bieden ze 24 uur per dag, zeven dagen per week, vaatchirurgische zorg. Deze samenwerking past in de trend om bepaalde specialistische verrichtingen te concentreren. De twee ziekenhuizen kunnen zo de continuïteit en de kwaliteit van de vaatchirurgische zorg op hoog niveau houden en verder verbeteren.

Vaatchirurg Anco Vahl uit het OLVG noemt de voordelen van de samenwerking voor de patiënt: “Met elkaar kunnen we voortaan 24 uur per dag vaatchirurgische zorg in Amsterdam bieden. Samen trekken we een extra vaatchirurg aan die deze zomer op beide locaties aan de slag gaat. Deze uitbreiding heeft ook directe gevolgen voor de wachtlijsten, want we kunnen hierdoor de patiënten sneller helpen.” Vaatchirurg Tony Voorwinde uit het SLAZ noemt als voordeel de gezamenlijke besprekingen van de patiënten: “Door met elkaar de behandeling van de patiënten te bespreken, deel je kennis en ervaring. Hierdoor is het Vaatcentrum Amsterdam ook een interessante stageplaats voor vaatchirurgen in opleiding.”
Het Vaatcentrum Amsterdam behandelt patiënten met complexe, acute en alledaagse vaatchirurgische problemen, vernauwing van de halsslagader en beenslagader, diabetische voetproblemen, verwijding van de grote thorax- en buikslagader (aneurysma), dialyse shunt en spataderen. Eén van de speerpunten is de endovasculaire vaatchirurgie. Hierbij worden bloedvaten van binnenuit hersteld. Het grote voordeel daarvan is dat de behandeling voor de patiënt veel minder ingrijpend is en tot op hoge leeftijd mogelijk is.

Het OLVG en het SLAZ werken ook op andere gebieden samen. Zo behandelen de urologen van beide ziekenhuizen gezamenlijk nierstenen. Deze samenwerking heeft geleid tot de oprichting van het Niersteencentrum Amsterdam. Het Niersteencentrum Amsterdam biedt alle voorkomende steenbehandelingen aan.

Meer informatie over het Vaatcentrum Amsterdam
Meer informatie over het Niersteencentrum Amsterdam

Bron: OLVG


Geef een reactie