default-header
HomeNieuwsSamen grenzen verleggen

Samen grenzen verleggen

Columns

donderdag 12 december 2019, door Hartpatiënten Nederland

In 1970 werd de Nederlandse Hartpatiënten Vereniging opgericht, de organisatie die inmiddels Hartpatiënten Nederland genoemd wordt. Uit nood, want er werden niet of nauwelijks hartoperaties uitgevoerd in Nederland. De situatie was rampzalig: hartpatiënten werden gediscrimineerd en stierven. Doordat ze thuis op de bank moesten blijven zitten stierven ze namelijk vaak terwijl ze nog op de wachtlijst stonden. Was een dode hartpatiënt goedkoper dan een levende? Onacceptabel voor de Hartpatiënten Vereniging. Wij kwamen in actie en maakten het verschil!

De toenmalige leden sleurden met doodskisten door Den Haag. Eveneens werd de Tweede Kamer bezet.  En dit was maar een deel van de landelijke acties. Zo werden lijsten met ‘foute’ medicijnen gepubliceerd, een zogeheten Zwartboek opgesteld en overheid, verzekeraars en farma onder druk gezet. Het resultaat? De grip op de hartzorg werd afgedwongen en vliegtuigen vol hartpatiënten vlogen naar het buitenland. Hun leven werd gered.

Nu, vijftig jaar later, staan we aan de vooravond van het jaar 2020 en mogen wij ons 50-jarig jubileum vieren. Vijftig inspirerende jaren die ik van dichtbij meemaakte. Als kind deed ik al mee en volgde alles op de voet. Later, toen ik 18 was, organiseerde ik reanimatie-voorlichtingsavonden met optredens van bekende Nederlandse artiesten. Zodoende reed ik samen met bijvoorbeeld Ramses Shaffy en Liesbeth List het land door. Het waren roerige jaren in het belang van onze supporters, maar de basis voor een hartbewaakt Nederland werd gelegd!

Inmiddels ben ik 33 jaar voorzitter van deze prachtige organisatie. Dat maakt mij verantwoordelijk voor alles wat wij doen. Dus ook voor onze HartbrugReizen, die ik destijds opstartte om mensen uit hun isolement te halen. Onlangs was ik in Portorož (Slovenië) waar op dat moment een groep reizigers van hun wel gegunde vakantie genoot. Ik wil dan graag de sfeer proeven en de persoonlijke verhalen van de deelnemers horen: waarom hebben de mensen vertrouwen in ons, waarom kiezen zij juist voor HartbrugReizen en wat kunnen wij verbeteren?

Behalve dat het bijzonder inspirerend is, leer ik heel veel. Niet alleen over de reizen, maar ook over onze reizigers door naar hun persoonlijke verhalen te luisteren. Ik leer hoe zij in het leven staan, omgaan met tegenslag en waarin zij steun kunnen gebruiken. Maar ook hoe zij zich begrepen voelen. En vooral hoe zij zich rustig en veilig voelen.

Ik hoorde hoe een aantal mensen tijdens onze reizen het vertrouwen in zichzelf weer terug weet te vinden. En dat zij opnieuw leren genieten: van het weer, de vakantie en de bus, maar ook van elkaar en vooral weer van het leven.

Op mijn bezoekdag stond een trip naar een hoog in de bergen gelegen ‘partizanen ziekenhuis’ op het programma. Het was een hele klim. Ik ging mee en kon met mijn eigen ogen zien hoe de mensen zichzelf overwonnen en tot het uiterste konden en wilden gaan. Alles vanzelfsprekend op verantwoorde wijze en onder coaching van onze ‘beschermengelen’. Samen verlegden ze grenzen. Het was vermoeiend, maar uiterst bevredigend. Iedereen had er in bepaalde mate een overwinningsgevoel aan overgehouden. Velen realiseerden zich dat ze veel meer konden dan dat ze dachten.

De deelnemers gaven mij veel inspiratie en voldoening. Ik besefte nog eens te meer dat ik buitengewoon dankbaar en trots ben dat ik mij al vijftig jaar (waarvan 33 jaar als voorzitter) mag en kan inzetten voor de mooiste club van Nederland. En het werd mij duidelijk dat hartpatiënten echt iets aan ons hebben.

Hartpatiënten vertrouwen ons vanwege onze eerlijkheid en onafhankelijkheid. En omdat wij er echt 100% voor de patiënt zijn. Ook dat maakt mij trots. Maar ik ben ook heel trots op onze medewerkers: samen realiseren wij dat alles. En daar gaan wij mee door op de manier die u van ons kent. Zoals mijn voorgangers Henk Fievet en mijn vader Piet van Overveld dat reeds in hun genen hadden, want die hebben deze koers al vijftig jaar geleden uitgezet. En daar ben ik nóg trotser op.

Maar het meest trots ben ik op onze supporters en donateurs: jullie zijn onze partners, staan boven aan de prioriteitenlijst en vormen altijd het hart van ons denken!

Column door: Jan van Overveld

Voor meer columns van o.a Jan van Overveld klik hier


Geef een reactie