default-header
HomeNieuwsRoep om Australisch vaccin tegen Q-koorts

Roep om Australisch vaccin tegen Q-koorts

dinsdag 30 maart 2010, door Hartpatiënten Nederland

DEN BOSCH – De roep om toelating in Nederland van een Australisch vaccin tegen de Q-koorts klinkt steeds nadrukkelijker. Artsen van de Q-koortspoli in het Jeroen Bosch Ziekenhuis te Den Bosch sluiten zich aan bij een eerder pleidooi

in De Telegraaf van hartklepdragers om bepaalde groepen hartpatiënten preventief in te enten.
Mensen met een hartklepprothese lopen een extra risico van ernstige gezondheidsklachten door Q-koorts. In een nu bekend geworden brief aan demissionair minister Klink (Volksgezondheid) vragen de behandelaars met nadruk haast te maken met invoering van de in Australië ontwikkelde ‘Q-vac’-entstof. Australië heeft al zeker tien jaar ervaring met dit vaccin; het land kampt al ruim negentig jaar met de ‘Query’-koorts.

Kort na onze publicaties over het Australische vaccin, in januari 2010, gaf minister Klink de Gezondheidsraad opdracht zich te buigen over de voors en tegens van het vaccin. Volgens deskundigen heeft het middel een aantal (ernstige) bijwerkingen. De raad gaf aan dat dit onderzoek ‘vele maanden’ in beslag zal nemen. Klink wil echter het advies nog voor de zomer binnen hebben.

Dit artikel verscheen eerder in De Telegraaf. d.d. 29-03-2010


Geef een reactie