default-header
HomeNieuwsRisicobeheersing binnen de bloedvoorziening

Risicobeheersing binnen de bloedvoorziening

zondag 1 april 2018, door Hartpatiënten Nederland

Minister Bruins (Medische Zorg) wil de regels voor de bloedvoorziening aanpassen. Het belangrijkste doel is om de risico’s van commerciële activiteiten voor de bedrijfsvoering van bloedbank Sanquin te verminderen.

Minister Bruins (Medische Zorg) wil de regels voor de bloedvoorziening aanpassen. Het belangrijkste doel is om de risico's van commerciële activiteiten voor de bedrijfsvoering van bloedbank Sanquin te verminderen. Dat meldt de Tweede Kamer.

De productie en beschikbaarheid van bloed(producten) is belangrijk voor de gezondheidszorg. Daarom is sinds 1998 in de wet vastgelegd dat één Bloedvoorzieningsorganisatie daarvoor verantwoordelijk is. De Stichting Sanquin Bloedvoorziening mag als enige in Nederland donoren werven en bloed(plasma) inzamelen.

Naast de wettelijke taken heeft Sanquin ook andere (commerciële) activiteiten, zoals het verrichten van diagnostisch onderzoek, het ontwikkelen van reagentia en de verkoop hiervan en het produceren van plasmageneesmiddelen in opdracht van derden. Het idee hierachter is om de kosten van de bloedvoorziening laag te houden, vooral door het behalen van schaalvoordelen.
 
Lees verder op: nationalezorggids.nl
 
 

 


Geef een reactie