default-header
HomeNieuwsResultaten RRC-onderzoek eerstelijns CVA-netwerken gepubliceerd

Resultaten RRC-onderzoek eerstelijns CVA-netwerken gepubliceerd

woensdag 14 februari 2018, door Hartpatiënten Nederland

Patiënten die een beroerte (Cerebro Vasculair Accident of CVA) hebben gehad, blijken in de eerste lijn vaak niet de zorg te krijgen die zij nodig hebben.

Patiënten die een beroerte (Cerebro Vasculair Accident of CVA) hebben gehad, blijken in de eerste lijn vaak niet de zorg te krijgen die zij nodig hebben. De afstemming tussen zorgverleners onderling en tussen de eerste en tweede lijn kan beter, evenals het gebruik van bewezen effectieve behandelmogelijkheden. Goed gekwalificeerde zorgverleners, georganiseerd in een netwerk met samenwerkingsafspraken met de ketenpartners bieden hiervoor de oplossing. Het Rijnlands Revalidatie Centrum (RRC), Sophia Revalidatie en Leids Universitair Medisch Centrum (LUMC) onderzochten de kenmerken en de succes- en faalfactoren van 15 eerstelijns CVA-netwerken. Op basis hiervan doen zij aanbevelingen waarmee eerstelijns zorgverleners de kwaliteit van zorg kunnen verbeteren.

Snel op de goede plek

Paulien Goossens, revalidatiearts Neurologie en medisch directeur van het RRC: ‘Jaarlijks krijgen in Nederland zo’n 45.000 mensen een beroerte. Eenmaal thuis hebben zij vaak nog hulp nodig van één of meerdere behandelaars in de eerste lijn, bijvoorbeeld een fysiotherapeut, ergotherapeut, logopedist of psycholoog. Ook jaren na de beroerte ontstaan geregeld klachten die verband hebben met de beroerte, maar dikwijls over het hoofd worden gezien. Een goede samenwerking tussen eerstelijns behandelaars onderling en tussen eerste en tweede lijn, maakt dat de patiënt snel op de goede plek terecht komt. Zo verbetert de kwaliteit van zorg en nemen de zorgkosten af. Netwerkvorming zorgt voor een betere samenwerking bij de behandeling van de patiënt, een betere implementatie van richtlijnaanbevelingen en een beter kennisniveau.’
 
Lees verder op www.rrc.nl
 
 
 

Geef een reactie