default-header
HomeNieuwsReanimatie mét hart-longmachine verdubbelt overleving

Reanimatie mét hart-longmachine verdubbelt overleving

zaterdag 11 maart 2017, door Hartpatiënten Nederland

Reanimatie mét hart-longmachine verdubbelt overleving

Het Erasmus MC werkt als eerste ziekenhuis in Nederland met een 24/7 paraat reanimatieteam dat een kleine hart-longmachine inzet tijdens een reanimatie. Anesthesioloog-intensivist Dos Reis Miranda verwacht dat hiermee de overlevingskans na een hartstilstand wordt verdubbeld.
 

Betere overleving, minder schade     

Met de draagbare hart-longmachine, ook wel ECMO genoemd -extra corporele membraan oxygenatie-, wordt buiten het lichaam zuurstof toegevoegd aan het bloed dat tijdens de reanimatie naar de organen wordt gepompt. Organen blijven op die manier beter voorzien van zuurstof, waardoor de kans op overleving toeneemt van 15% naar 30%. "Door het bloed buiten het lichaam van zuurstof te voorzien, nog voordat het hart weer op gang komt en zelf het zuurstofrijke bloed rondpompt, is de verwachting dat de patiënt ook minder schade aan zijn hartstilstand overhoudt", vertelt dr. Dinis Dos Reis Miranda, initiatiefnemer van de nieuwe werkwijze (op onderstaande foto in de witte jas). 
 

Intensief oefenen

Voordat het reanimatieteam – dat 24 uur per dag, zeven dagen per week klaarstaat om razendsnel te kunnen uitrukken – de gang op kon met de hart-longmachine, is er intensief getraind in een speciaal daarvoor ingerichte oefenkamer. “Het is best lastig om de ECMO aan te leggen terwijl iemand wordt gereanimeerd”, schetst Dos Reis Miranda. Hij wijst op enkele dikke transparante slangen die op het bed liggen in de oefenruimte waar de intensive care-artsen zijn geschoold: “Deze twee vingerdikke canules moeten we via de liezen opvoeren tot bij het hart. Als iemand wordt gereanimeerd, ligt het lichaam niet netjes stil. Het vergt dus flink wat oefening en daarmee vaardigheid. Inmiddels hebben voldoende intensivisten de techniek onder de knie om te kunnen toepassen waar en wanneer dat maar nodig is binnen de muren van ons ziekenhuis.”
 

Criteria

In het Erasmus MC krijgen jaarlijks ongeveer 50 mensen een hartstilstand. Naar schatting bij de helft van hen zal de hart-longmachine worden ingezet. Een vereiste is dat een patiënt vóór zijn opname in of bezoek aan het ziekenhuis nog zelfredzaam was. Ook moet het begin van de hartstilstand door een omstander zijn waargenomen. Dos Reis Miranda: “Je moet er zeker van zijn dat de hartstilstand niet al enige tijd gaande is. Want in dat geval heeft reanimatie met de ECMO geen zin. Bovendien wordt een leeftijdsgrens gehanteerd van zeventig jaar. Die leeftijd is in de literatuur beschreven als bovengrens, maar we gaan over een jaar evalueren. Mogelijk wordt die leeftijd dus nog bijgesteld.’’
 

Orgaandonatie

In grote Europese steden gebruikt men de draagbare ECMO al mobiel in ambulances. "Ook daar blijven meer mensen in leven dan bij reanimaties zonder de ECMO. Van patiënten die ondanks de reanimatie en ondersteuning door ECMO onverhoopt toch overlijden, blijven de organen beter geschikt voor donatie."
 
 
 
 

Geef een reactie