default-header
HomeNieuwsPrediabetes leidt tot schade aan de kleine bloedvaten

Prediabetes leidt tot schade aan de kleine bloedvaten

dinsdag 20 december 2016, door Hartpatiënten Nederland

Bijzondere ontdekking in het kader van De Maastricht Studie heeft verstrekkende gevolgen

Bijzondere ontdekking in het kader van De Maastricht Studie heeft verstrekkende gevolgen
 
Op het moment dat de diagnose diabetes type 2 wordt gesteld, zijn er soms al ernstige complicaties, zoals schade aan netvlies, nieren, hart, zenuwen en hersenen. Gemeenschappelijk aan al die complicaties is schade aan de kleine bloedvaten, die al aanwezig blijkt in het voorstadium van diabetes, prediabetes genoemd.
 
Deze ontdekking, gedaan door artsen en onderzoekers van het Maastricht UMC+ in het kader van De Maastricht Studie, Opstelling waarmee bij De Maastricht Studie de microcirculatie van het netvlies wordt gemeten. heeft verstrekkende gevolgen. Consequentie is namelijk dat er al veel eerder, namelijk in het stadium van prediabetes, maatregelen genomen moeten worden. Aangezien tenminste 25 procent van de bevolking tussen pakweg 40 en 75 jaar prediabetes heeft, van wie een groot deel daadwerkelijk diabetes type 2 krijgt, gaat het hier om een niet te onderschatten gezondheidsprobleem.
 
Geen symptomen
 
Prediabetes levert geen symptomen op – de persoon in kwestie merkt er niets van – maar ondertussen wordt er dus wel degelijk schade aangericht, in eerste instantie aan de kleine bloedvaten. Gevolg daarvan is dat organen minder bloed en dus zuurstof en voeding krijgen en niet meer optimaal kunnen functioneren. De onderzoekers hebben vastgesteld dat dat effect door het gehele lichaam plaatsvindt. Ze hebben metingen gedaan aan de kleine bloedvaten, ook wel microcirculatie genoemd, in de huid en in het netvlies. In beide gevallen werd dezelfde schade aan de kleine bloedvaten gevonden. Die schade verhoogt de kans op het ontwikkelen van diabetes type 2 en hart- en vaatziekten. Dat betekent dat er wegen gevonden moeten worden om in dat stadium al te interveniëren om erger te voorkomen. Daar is de zorg op dit moment echter niet op ingericht. Er wordt momenteel ook helemaal niet specifiek gezocht naar prediabetes.
 
De Maastricht Studie
 
De ontdekking over de schade aan kleine bloedvaten is gedaan in het kader van De Maastricht Studie, een grootschalig onderzoek onder duizenden mensen in de regio Maastricht/ Heuvelland naar de oorzaken en gevolgen van diabetes type 2 en andere chronische ziekten. Bij dat onderzoek zijn niet alleen diabetespatiënten betrokken, maar ook een controlegroep, een dwarsdoorsnede van de bevolking. Van die controlegroep blijkt 21 procent prediabetes te hebben.Foto van het netvlies waarbij de microcirculatie in beeld is gebracht.
 
De bevindingen van de onderzoekers zijn om meerdere redenen bijzonder. Metingen van de microcirculatie vinden slechts zelden plaats, omdat ze tijdrovend en moeilijk uit te voeren zijn. En als het al gebeurt, is dat doorgaans bij een kleine groep. De Maastricht Studie is daarin uniek, aangezien er verschillende microcirculatiemetingen zijn gedaan, en bovendien in een grote populatie. De ontdekking van het effect van prediabetes is gepubliceerd in het blad Circulation, het belangrijkste wetenschappelijke tijdschrift op het gebied van hart- en vaatziekten. Hierbij de link naar het artikel.
 
Ruim 1,2 miljoen patiënten
 
Diabetes type 2 is een van de meest voorkomende chronische ziekten in de westerse wereld. Ruim 1,2 miljoen Nederlanders lijden er aan. Daarnaast heeft ook een flink aantal mensen diabetes zonder het te weten. Diabetes kan tot allerlei (ernstige) complicaties leiden, en er overlijden ook mensen aan de gevolgen van diabetes.
 
 

Geef een reactie