default-header
HomeNieuwsPraktijkondersteuners helpen patiënt kiezen bij aanpak hart- en vaatziekten

Praktijkondersteuners helpen patiënt kiezen bij aanpak hart- en vaatziekten

zondag 28 maart 2010, door Hartpatiënten Nederland

Praktijkondersteuners in de huisartsenpraktijk kunnen mensen met een hoog risico op hart- en vaatziekten identificeren en samen met hen werken aan een plan ‘op maat’ om gezonder te gaan leven.
De praktijk van zorg en preventie werkt in toenemende mate evidence based. Tegelijkertijd wil men rekening houden met de individuele keuzes van patiënten. Het IMPALA-project ondersteunt praktijkondersteuners bij ‘shared decision making’.

Parel van ZonMw

Het IMPALA-project (Improving Patient Adherence to Lifestyle Advice) van de Maastrichtse onderzoeksschool CAPHRI (Care and public health research institute) laat zien dat het mogelijk is op een wetenschappelijk verantwoord manier het risico op hart- en vaatziekten te verminderen met respect voor de individuele keuzevrijheid. Op 18 maart tijdens het congres “Health is Wealth” is het project onderscheiden werd met de Parel van ZonMw.

Motiveren en helpen keuzes maken

De praktijkondersteuner kan aan de hand van wetenschappelijk onderbouwde risicofactoren een cardiovasculair risicoprofiel opstellen, waaruit de kans dat iemand hart- en vaatziekten krijgt duidelijk wordt. Mensen met een hoog risico kunnen een afspraak maken voor een vervolgtraject. De praktijkondersteuner laat duidelijk zien hoe groot het risico is (risicocommunicatie) en motiveert de patiënt (met motiverende gespreksvoering) om na te denken over manieren om dit risico te verminderen. Een brochure (keuzehulp) laat zien welke mogelijkheden er zijn om dit te doen. Die kunnen variëren van medicamenten tot dieetmaatregelen of sporten. Vervolgens helpt de praktijkondersteuner de patiënt om keuzes te maken die bij haar of zijn leven passen.

NHG-Standaard CVRM

IMPALA is ontwikkeld als instrument voor de toepassing van de NHG-standaard Cardiovasculair risicomanagement.

Meer NHG-producten over CVRM

Het NHG biedt de volgende producten voor huisarts en praktijkondersteuner bij de uitvoering van CVRM:

  • Cursus Plaats voor de praktijkondersteuner o.a. over motiverende gespreksvoering (Hartelijk gemotiveerd)
  • Cursus Starten met stoppen
  • Onderwijsmateriaal voor huisarts en praktijkondersteuner (Verdiepingsmodules) CVRM
  • Praktijkwijzer CVRM
  • NHG-patiëntenbrief Risicoprofiel hart- en vaatziekten
  • Keuzehulp hart- en vaatziekten op Kiesbeter

(tot stand gekomen met medewerking van het NHG)

Bron: Artsennet
 

 


Geef een reactie