default-header
HomeNieuwsPlurken!

Plurken!

woensdag 26 mei 2010, door Hartpatiënten Nederland

Aan de gevel van het stadhuis van het West-Vlaamse stadje Poperinge (met ruim 19.000 inwoners) hangt een AED, een vernuftig apparaat waarmee automatisch een elektrische schok kan worden toegediend aan een patiënt met een acute circulatiestoornis van het hart.
AED's, ofwel 'automatische externe defibrillatoren', hebben al menig leven gered doordat plotseling stilgevallen harten er weer mee op gang gebracht konden worden. Het trotse stadsbestuur kocht vorig jaar twee van deze kostbare harttoestellen en verklaarde Poperinge 'hartveilig!'

De inwoners zijn 'fier' op de levensreddende toestellen, die op drukke punten in hun stad – op de Grote Markt en bij de plaatselijke sporthal – zijn opgehangen. En flink wat Poperingenaars zijn de AED-cursus van het plaatselijke Rode Kruis gaan volgen. Je weet tenslotte maar nooit. De inwoners zijn zich bewust van het belang van de twee AED's en behandelen de toestellen omzichtig en met respect.

Hoe ánders gaat het in het ons land vol plurken, bruten, asocialen en randdebielen.
Ook hier zijn AED's opgehangen, op luchthavens, in bus- en spoorwegstations, in winkelcentra, bij sportvoorzieningen, op strategische plekken in dorpen en steden, in openbare gebouwen, etc. Bovendien hebben steeds meer bedrijven één of meer van die eenvoudig te bedienen hartcirculatiecomputers. Voor het geval een personeelslid of een bezoeker in hartnood geraakt.

Maar het straattuig kan hier weer eens niet met zijn tengels van deze hartredders afblijven. De peperdure apparaten worden vernield, aan puin geschopt, beklad, bekrast, van muren gesloopt en, zo werd mij laatst verteld, er wordt vervolgens mee gevoetbald

Ook worden apparaten gestolen en via internet te koop aangeboden. En daarmee wordt menigeen de kans op overleven ontnomen! Maar dat zal het schorem een zorg wezen.

Afgelopen week verdwenen in Noord-Brabant zeker veertien AED's. Negen in Sint Anthonis, vijf in Odiliapeel. De politie heeft geen enkel vermoeden wie er achter de diefstal zit. Alle AED's hebben een uniek serienummer. De serienummers van gestolen exemplaren worden bovendien vermeld op een speciale website (gestolenaed.nl). Dat maakt het verkopen van de apparaten een stuk moeilijker, aldus een politiewoordvoerder.

Ambulancepersoneel wordt tegenwoordig belaagd tijdens hulpverlening, levensreddende hartapparatuur wordt vernield of ontvreemd. Agressie en vandalisme waarbij de levens van weerlozen op het spel staat. Vergrijpen als deze dienen met een forse strafmaat – wegens belemmeren van levensreddende hulp – te worden bestreden.

Deze colum verscheen eerder in De Telegraaf d.d. 25-05-2010


Geef een reactie