default-header
HomeNieuwsPillen

Pillen

Columns

woensdag 14 oktober 2020, door Hartpatiënten Nederland

Voor ik het vergeet: dit is wellicht de laatste column die ik voor dit magazine schrijf. Mijn columns verhuizen naar de website hartpatienten.nl – hoewel deze beslissing nog niet helemaal in beton gegoten is, het kan zijn dat het wisselend wordt. Een besluit daarover moet nog worden genomen. Maar dan bent u alvast bijgepraat. 

Voor dit magazine had ik een leerzaam gesprek met oud-huisarts Dick Bijl, die alles weet over medicijnen en bijwerkingen. Hij schreef daarover een boek dat ik u van harte aanbeveel: Het  Pillenprobleem. Een handig naslagwerk waarin u kunt lezen wat medicijnen doen. Het is immers niet allemaal goud wat er blinkt. En dat is nog zachtjes uitgedrukt. Bijl beschrijft in dat boek onder meer nieuwe antistollingsmiddelen, nieuwe diabetesmiddelen, pillen bij plasklachten, pijnstillers en andere geneesmiddelen, die helaas nooit genezen, alleen de symptomen wegnemen of verzachten.

In het Pillenprobleem staan hoofdstukken die tot onze verbeelding spreken. Zoals medicijnen waar slechts weinigen een beetje baat bij hebben, medicijnen die wel werken maar niet helpen, medicijnen
die nauwelijks helpen, medicijnen die je beter niet kunt gebruiken en medicijnen voor alledaagse klachten met ernstige bijwerkingen. De medicijnen hebben die bijwerkingen, niet die klachten. Daarbij gaat het met name om pijnstillers.

Voor iedere patiënt een uitstekend boek, zodat je beter beslagen ten ijs komt bij de huisarts of specialist, wanneer die uit een soort van automatisme een pilletje of vaccin voorschrijft. Vaak is het niet
nodig, vaak is het zelfs beter van niet, en bijna altijd zijn er alternatieven denkbaar. Zoals stoppen met roken, een verandering van levensstijl en gezonde voeding. En hoe gek het ook klinkt: sommige
kwaaltjes en kwalen gaan bij veel mensen vanzelf over, dan is het niet altijd nodig om een medicijn te gebruiken, begreep ik van Dick Bijl.

En natuurlijk kwam eind september zijn boek over de griep uit. Ook zeker een aanrader!

Reacties? Mail naar hhaenen@hartpatienten.nl

Henri Haenen


Geef een reactie


Reacties (1)

  • bindels 1 november 2020

    ik heb arts Dick Bijl een mail gestuurd met een paar vragen en het antwoord van hem is ik heb geen tijd om te antwoorden. moeten we dan eerst boek kopen en dan naar huisarts gaan en deze beleren wat hij moet voorschrijven .
    als ik een beter middel of medicijn heb kan ik dat ook gewoon in blad Hart open bare .Nu staan er maar dwaal meldingen, wat ouderen beangstigd , vind niet goed.