default-header
HomeNieuwsParacetamol(toerisme) snel aan banden

Paracetamol(toerisme) snel aan banden

woensdag 11 augustus 2010, door Hartpatiënten Nederland

AMSTERDAM -  De vrije verkoop van de pijnstiller en koortsverlager paracetamol moet aan banden, vindt de apothekersorganisatie KNMP, de Koninklijke Nederlandse Maatschappij ter Bevordering der Pharmacie.

Zulks in navolging van de strenge verkoopregels in Duitsland.

„Als grote hoeveelheden langer dan twee weken worden ingenomen, kan dit problemen opleveren voor de lever”, aldus een woordvoerster. Het middel wordt massaal door heel veel mensen geslikt, soms als ware het snoepjes

Door dit verkeerde gebruik van het middel belanden elk jaar circa tweeduizend mensen in het ziekenhuis. De KNMP wil dan ook alleen nog vrije verkoop voor verpakkingen met maximaal twintig stuks. „Uit onderzoek in Engeland blijkt dat het aantal ziekenhuisopnames drastisch daalde na invoering van deze regel.”

Voor de aanschaf van paracetamol wijken Duitsers sinds enige tijd steeds vaker uit naar Nederland. In Duitsland gelden sinds vorig jaar strengere regels voor de verkoop van paracetamol, waardoor er steeds meer ‘paracetamoltoerisme’ plaatsvindt in de grensstreek.

Zonder recept mogen Duitsers nog maar twintig paracetamolletjes per keer ophalen. Rikie Elling, voorzitter van de KNMP-regio Groot Twente van de KNMP zei onlangs al te spreken te zijn over de Duitse aanpak en pleit voor strengere regels in Nederland. Alleen al in Twente worden wekelijks drie à vier mensen in het ziekenhuis opgenomen met paracetamolvergiftiging.


Geef een reactie