default-header
HomeNieuwsPaddenstoelen

Paddenstoelen

woensdag 4 december 2019, door Hartpatiënten Nederland

Spaghetti met paddenstoelen en witlof

Paddenstoelen worden meestal gezien als groenten, maar ze zijn eigenlijk de vruchtlichamen van schimmels. Ze bevatten nuttige voedingsstoffen zoals eiwit, vitamine B2, foliumzuur, kalium en vezels.
Hoewel paddenstoelen het hele jaar door verkrijgbaar zijn, passen ze natuurlijk echt bij de herfst. En ze zijn er in alle soorten en maten. De shiitake (spreek uit: sjie-ie-taake) smaakt bijvoorbeeld lekker kruidig. Oesterzwammen lijken qua smaak op kalfsvlees, kastanjechampignons smaken wat nootachtig en champignons zijn neutraal van smaak.
Was champignons liever niet. Ze zuigen water op als een spons, waardoor de smaak minder wordt.. Je kunt ze beter afwrijven met een paddenstoelborsteltje of wat keukenpapier.
 
Spaghetti met paddenstoelen en witlof
Hoofdgerecht voor 4 personen 
Bereidingstijd: 20 minuten 
 
300 g spaghetti
300 g paddenstoelen (kastanjechampignons, oesterzwammen, shiitake)
400 g witlof
3 el olijfolie
300 g biefreepjes
2 teentjes knoflook
1 el gedroogde oregano
150-200 ml kookroom light
 
Kook de spaghetti volgens de aanwijzingen op de verpakking. Maak de paddenstoelen schoon en snij in stukken. Snij de onderkant van de witlof, verwijder eventueel de buitenste bladeren en snij iedere struik in de lengte doormidden. Snij de witlof vervolgens in dunne halve ringen. Verhit de olie in de pan en bak de biefreepjes op hoog vuur rondom bruin. Schep ze uit de pan en bak de paddenstoelen, uitgeperste teentjes knoflook en de oregano ongeveer 4 minuten in de achtergebleven olie. Voeg de witlof en versgemalen peper toe en bak 2 minuten mee.
Voeg de kookroom en de biefreepjes toe en verwarm even op laag vuur. Verdeel de spaghetti over 4 borden en verdeel de groenten met biefreepjes erover.
 

Bevat per persoon:

 
2160 kJ (515 kcal)
31 g eiwit
14 g vet, waarvan 4 g verzadigd vet
64 g koolhydraten, waarvan 6 g suikers

Geef een reactie