default-header
HomeNieuwsOverpeinzingen

Overpeinzingen

Columns

donderdag 12 april 2018, door Hartpatiënten Nederland

Windmolens. Als je de overheid mag geloven dé oplossing voor onze energiebehoefte. Milieuvriendelijk nog ook. Niets is minder waar. Windmolens veroorzaken een laagfrequent geluid, dat onhoorbaar is, maar wel schade veroorzaakt aan hart en bloedvaten. Lees het maar na in dit HartbrugMagazine. Daarover hoor je de voorstanders van die molens niet. Ik maak me daarover ernstige zorgen. We begeven ons op een hellend vlak door zoveel windmolens neer te planten op elke postzegel grond die nog vrij is.

Er is meer dat me de afgelopen weken zorgen baarde. Zo las ik dat de tabaksindustrie allerlei contacten met ministeries onderhoudt, waar niemand iets van af wist. En dat terwijl ministeries verplicht zijn dergelijke contacten openbaar te maken. Op de website TabakNee schreef de Onderzoeksredactie Tabak het volgende: ‘Opvallend is dat juist wanneer de contacten met de tabaksindustrie over gevoelige onderwerpen gaan, de overheid het minst transparant is’. Bijvoorbeeld wanneer het gaat om accijnsverhoging van sigaretten. Want dat is de beste manier om het roken te ontmoedigen. En wat blijkt? Na geheime contacten tussen het ministerie van Economische Zaken en de tabaksindustrie worden die accijnzen juist niet verhoogd.

Het kan nog erger, bewijst de farmaceutische industrie, daarin bijgestaan door ons ministerie van Volksgezondheid. Lees het artikel over Dick Bijl er maar eens op na, elders in dit magazine. Het Geneesmiddelenbulletin, waarvan hij hoofdredacteur was, wordt steeds meer gemuilkorfd door overheid en industrie. Een industrie die er niet voor schroomt om een batterij dure advocaten in te schakelen om kritische mensen en organisaties monddood te maken. Deze kwalijke ontwikkeling maakt het ook voor ons steeds moeilijker. We moeten elk woord afwegen en steeds zorgvuldiger formuleren. Voor je het weet hijgt de halve zuidas van Amsterdam in je nek; bij wijzen van spreken.

Maar geen nood, wij blijven staan voor de waarheid, wat de farmaceutische industrie daar ook van vindt! Help ons de waarheid te blijven vertellen. Want zonder u zijn we nergens!

Column door: Jan van Overveld


Geef een reactie