default-header
HomeNieuwsOver hartfalen en hersentumoren

Over hartfalen en hersentumoren

dinsdag 3 oktober 2017, door Hartpatiënten Nederland

Monitor, het magazine van het Erasmus MC, is online verschenen.

Monitor, het magazine van het Erasmus MC, is online verschenen. In de nieuwe uitgave onder meer aandacht voor de vorderingen in het onderzoek naar hartfalen en hersentumoren.
 

Sensor

 
“Dit gaat de behandeling van hartfalen drastisch veranderen”, voorspelt Erasmus MC-cardioloog dr. Jasper Brugts in Monitor. Hij houdt een apparaatje tussen zijn vingers, niet groter dan een paperclip, genaamd CardioMEMS. Het is een sensor die heel nauwkeurig de druk in een bloedvat kan meten.
 

Behandeling

 
Brugts: “We passen de sensor toe bij patiënten die lijden aan hartfalen, een aandoening waarbij de pompfunctie van het hart tekortschiet. Door hartfalen neemt de vullingsdruk in het hart toe. Het verlagen van die druk is de essentie van de behandeling van hartfalen."
 

Uitkomst

 
"Tot op heden konden we die drukstijging nooit op afstand meten. Dankzij de sensor kan dat nu wel. Voor hartfalen-cardiologen is dit apparaatje een uitkomst: het biedt ons de mogelijkheid om de vullingsdruk van het hart op tijd bij te sturen. Zorg op maat, dus. Ik beschouw CardioMEMS als een belangrijke stap voorwaarts in e-health en telemonitoring.”
 
Bron: Erasmus mc  

Geef een reactie