default-header
HomeNieuwsOpgeleid tot werkloze: Positie ‘jonge klaren’ op de arbeidsmarkt onzeker

Opgeleid tot werkloze: Positie ‘jonge klaren’ op de arbeidsmarkt onzeker

Opleiding

maandag 12 juli 2021, door Hartpatiënten Nederland

Klaarstaan om levens te redden, maar die droom al moeten opgeven voordat een tipje van de sluier ook maar is opgelicht. Het is het lot van steeds meer jonge medisch specialisten. Door krapte op de arbeidsmarkt komen ze moeilijk of zelfs helemaal niet aan een baan. En dat terwijl ze er jaren voor gestudeerd hebben.

Twaalf jaar. Dat is de periode die cardiologen in spé minimaal moeten reserveren om zich te specialiseren in de preventie, diagnostiek en behandeling van hart- en vaatziekten. De eerste zes jaar moet de opleiding Geneeskunde worden doorlopen, waarna nog eens zes jaar volgt voor de specialisatie Cardiologie. Afgestudeerde basisartsen kunnen deze opleiding volgen bij verschillende opleidingsziekenhuizen in Nederland. Zo biedt het Amsterdam UMC plek aan 4 AIOS (arts-assistenten in opleiding tot specialist) per jaar, het Hart Long Centrum Leiden neemt eveneens 4 AIOS per jaar aan en bij het Hartcentrum OLVG zijn op ieder moment ongeveer 24 AIOS in opleiding tot cardioloog. Jaarlijks betreden een kleine duizend medisch specialisten (alle specialisaties bij elkaar opgeteld) de arbeidsmarkt.

----

Als lid van Hartpatiënten Nederland heeft u onbeperkte toegang tot alle Premium-artikelen op hartpatienten.nl. Het enige wat u hiervoor hoeft te doen is inloggen op uw profiel. Het zijn artikelen waar we trots op zijn en die we graag met u als trouwe lezer delen.