default-header
HomeNieuwsOoit zo ZOUT gegeten?

Ooit zo ZOUT gegeten?

Columns

zondag 12 juni 2011, door Hartpatiënten Nederland

ROERMOND – Arme consument van gezondheidsinformatie. Bent u er juist aan gewend minder zout aan het dagelijkse eten toe te voegen, al was het maar omdat de overheid de voedingsindustrie bij herhaling oproept de zoutpercentages te verlagen… en nu roepen wetenschappers de laatste weken weer dat zout voor gezonde mensen niet slecht is.

En u en uw gezin zijn gelukkig gezond. Dus, wat moet u hier nu weer mee aan?

Ergert u zich ook zo aan die telkens veranderende boodschappen? Wij wel. Het is toch om dol van te worden. Wel, niet, wel, niet! Eerst wel zout, dan geen zout, dan weer zo min mogelijk zout vanwege het gevaar van hoge bloeddruk en de kans op hart- en vaatziekten. Zo gaat het al jaren achtereen. En nú zou er voor gezonde mensen geen enkele reden zijn weinig zout te consumeren.

In de afgelopen decennia is dat standpunt inderdaad nog al eens gewijzigd, onder invloed van de wetenschap die keer op keer tot andere inzichten kwam omdat zich nieuw onderzoeksmateriaal aandiende. ‘Volgens de laatste inzichten’, heet dat. Nobel hoor, die wetenschap en zijn onderzoekers, maar wel buitengewoon verwarrend. Niet in het minst voor u! Want u bent steeds de klos.

U wordt voortdurend heen en weer geslingerd tussen wat goed en slecht is voor uw gezondheid.

Veel zout zou het risico op hart- en vaatziekten niet wezenlijk verhogen, ja zelfs de kans op een hartaanval kunnen beperken, beweert althans de Universiteit van Leuven. Acht jaar is door haar aan een nieuwe studie met 3.681 Europese onderzoekspersonen gewerkt. De resultaten publiceerde professor Jan Staessen, hoofd van de afdeling hypertensie en cardiovasculaire revalidatie, onlangs in het vakblad Journal of the American Medical Association.

De Centers for Disease Control, de gezondheidswaakhond van de Amerikaanse regering, uitten onmiddellijk kritiek op de Vlaamse studie. Deze zou ongeschikt zijn ‘om er het overheidsbeleid of de aanbevelingen voor de bevolking op te baseren’, heette het. En de bevindingen van de Belgen zouden met een korrel zout moeten worden genomen, klonk het.

En uiteraard pareerde professor Staessen het ongezouten Amerikaanse commentaar weer. Maar heeft de consument van zout, zoals u en ik, daar wat aan? Nee! Wij worden keer op keer in verlegenheid en in verwarring gebracht door dit wetenschappelijke gekonkel.

De wetenschap moet intern eens op één lijn komen. Bovendien, waarom zou de voedingsindustrie zijn zoutbeleid veranderen als wetenschappers niet eens met elkaar door één deur kunnen? Ons advies: wees matig met zout!

Column: Jan van Overveld


Geef een reactie