default-header
HomeNieuwsNieuwe polikliniek voor hoge bloeddruk

Nieuwe polikliniek voor hoge bloeddruk

donderdag 1 juli 2010, door Hartpatiënten Nederland

Sinds kort kunnen patiënten met moeilijk behandelbare hoge bloeddruk terecht bij een speciale polikliniek van het UMC Utrecht. In Nederland krijgt nu nog maar veertig procent van mensen met een hoge bloeddruk de juiste behandeling.

De oorzaak van hoge bloeddruk kan tussen patiënten sterk verschillen, maar de behandeling verloopt vaak via een standaard aanpak. Dat kan beter volgens internist-vasculair geneeskundige Wilko Spiering van het UMC Utrecht. Hij startte de polikliniek voor ‘gecompliceerde hypertensie’.

Spiering: “Slechts veertig procent van de mensen met een hoge bloeddruk in Nederland wordt goed behandeld. Volgens de richtlijn moet iedereen met een hoge bloeddruk eerst een plaspil krijgen. Maar die werkt lang niet bij iedereen. Vooral niet bij jonge mensen. Dat komt doordat de oorzaak van de hoge bloeddruk nogal verschilt. Een onderschatte oorzaak van hoge bloeddruk is bijvoorbeeld een bepaalde hormoonafwijking, die we hyperaldosteronisme Noemen. Tien procent van de hoge bloeddruk-patiënten blijkt dat te hebben.” Hoge bloeddruk is een belangrijke risicofactor voor het krijgen van hart- en vaatziekten. Lees hier het hele artikel.


Geef een reactie