default-header
HomeNieuwsNieuwe dottergedachten van een oud-minister 

Nieuwe dottergedachten van een oud-minister 

Columns

vrijdag 12 oktober 2012, door Hartpatiënten Nederland

Als minister van Volksgezondheid in het laatste kabinet-Balkenende gaf Ab Klink, ondanks protesten, toestemming aan het opzetten van meer dottercentra in het land. Met het naïeve kantje dat de minister niet vreemd was, trapte hij daarmee in het plannetje van een groep gewiekste specialisten die wel brood zag in uitbreiding van het aantal PTCA-behandelingen, zoals dotteren in vaktermen ook wel heet.

Vanaf 2009 konden hartpatiënten dan ook in meer ziekenhuizen terecht voor deze therapie. Klink achtte het niet langer noodzakelijk dat dotteren bleef voorbehouden aan ziekenhuizen met een hartchirurgische afdeling. Ook daarin sprak hij de doortrapte dokters volledig na.

Hoewel Klink een man is die de politiek graag wetenschappelijk onderbouwd ziet (ooit was hij directeur van het wetenschappelijk bureau van zijn partij), werd de noodzaak tot uitbreiding van de dottercapaciteit nooit goed onderzocht.

Onze patiëntenbelangenorganisatie Hartpatiënten Nederland was steeds tegen Klinks voornemen. Wij vreesden aantasting van de kwaliteit van de dotterbehandelingen. En als de minister dan tóch zijn plan zou doorzetten, dan wèl graag met een goede chirurgische achtervang. Want daarover beschikten de streekziekenhuizen, die aan het dotterbestand werden toegevoegd, lang niet allemaal.

Onlangs bleek dat de oud-minister een dotter-inkeer heeft doorgemaakt. Tegenwoordig werkend voor het adviesbureau Booz & Company in Amsterdam presenteerde Klink recent zijn visie op de gezondheidszorg zoals hij die heeft achtergelaten. Voornaamste conclusie: het kan goedkoper!

In een gedachtebundeling, gevat in het rapport ‘Betalen voor beter en minder’, stelt de CDA-coryfee onder meer dat wanneer dokters stoppen met overbodige en ondoelmatige behandelingen, dat dit de schatkist elk jaar tussen de vier en acht miljard euro scheelt aan curatieve zorguitgaven.

Ofwel: ‘Als arts moet je soms langer met je patiënt praten en dieper doordenken over de noodzaak van een behandeling – het kan een berg geld besparen…’ Dat is zo ongeveer het advies dat Hartpatiënten Nederland de toenmalige minister ook gaf toen hij vier jaar geleden met zijn dotterplannen speelde: langer nadenken!

Inmiddels is het dotteren door Klink bijgezet in de categorie ‘niet altijd noodzakelijke verrichting’. Want wát verklaarde hij onlangs op BNR-radio? ‘Bij dotteren kwam men bijvoorbeeld tot de conclusie dat 40 procent eigenlijk niet nodig was…’

Tja, lust u nog klinkjes… eh peultjes?!

Column door: Jan van Overveld


Geef een reactie