default-header
HomeNieuwsNieuw in Zuyderland: tongzenuwstimulator tegen slaapstoornissen

Nieuw in Zuyderland: tongzenuwstimulator tegen slaapstoornissen

AandoeningBehandeling

vrijdag 28 april 2023, door Hartpatiënten Nederland

In Zuyderland Medisch Centrum zien specialisten van de afdeling KNO, Longgeneeskunde en Neurologie een toenemende groep patiënten met slaapstoornissen. Een sprekend voorbeeld hiervan is obstructief slaapapneu. Als eerste ziekenhuis in Limburg introduceert Zuyderland nu een nieuwe behandelmethode: een ‘pacemaker’ die de tongzenuw een prikkel geeft waardoor de luchtweg openblijft.

Apneu is een toenemend probleem: alleen al in Limburg kampen tienduizenden mensen met deze slaapstoornis. Voor een kleine groep patiënten is behandeling met een slaapmasker geen optie: zij kampen vaak met onderliggende aandoeningen zoals dementie of ernstig hart- en vaatlijden. KNO-arts Jos Straetmans: ‘De tongzenuwstimulator is een pacemaker die onder de borstspier wordt geplaatst. Door het implanteren van deze stimulator krijgt de tongzenuw tijdens de slaap bij iedere inademing een prikkel. Hierdoor komt de tong automatisch naar voren, waardoor de luchtweg open blijft. De patiënt kan met een afstandsbediening het systeem voor het slapen gaan aanzetten en bij het wakker worden weer uitzetten. De prikkel is individueel in te stellen, en sterk genoeg om de tongzenuw te stimuleren maar toch zo zwak dat het de slaap niet verstoort.’

Dagblad de Limburger maakte afgelopen weekend een speciaal artikel over de nieuwe techniek. Dit verhaal kun je lezen achter deze link!

Bron: www.zuyderland.nl


Geef een reactie