default-header
HomeNieuwsNederlandse bieren

Nederlandse bieren

Voeding

woensdag 12 december 2018, door Hartpatiënten Nederland

De feestdagen staan voor de deur en zoals het een echte december geschiedt, gaat een biertje, twee of drie er wel in. Maar waarom geïmporteerd, buitenlands bier drinken, terwijl ons land rijk is aan het gouden drankje? Een samenvatting van Nederlandse bierbrouwerijen, bieren en hun verhaal.

Een overzicht van alle Nederlandse bieren is te gretig. Waarom? Omdat Nederland maar liefst 600+ Nederlandse bierbrouwerijen (en dit zijn alleen actieve brouwerijen) rijk is. Het assortiment aan bieren is zelfs groter. Nederlanders houden van keus, dus naast het ‘standaard‘ biertje, kent elk biertje meerdere varianten. En zie daar: de Nederlandse biercultuur.

Nederlandse biercultuur

De Nederlandse biercultuur kenmerkt zich door de verschillende gebruiken rondom het brouwen en het drinken van bier. In Nederland is een veelheid aan diversiteit te vinden, onder andere door internationale invloeden. Daarnaast zijn wij er niet vies van om iets nieuws uit te proberen, vandaar de vele seizoenbieren en tijdelijke smaken, maar ook met de wijze waarop bier wordt gebrouwd, wordt geëxperimenteerd.

Boven- en ondergisting

Een manier om bier te categoriseren is naar aanleiding van het gistingsproces. Bovengisting vindt plaats bij hoge temperaturen en is een oncontroleerbaar proces. Het gist blijft op het brouwsel drijven. Daarentegen geeft het wel meer smaak mogelijkheden. Bij ondergisting zijn de temperaturen laag, is het gistingsproces controleerbaarder en zet de gist zich af op de bodem van de kuip. Tegenwoordig is het wereldwijd een veelgebruikte methode om onder andere pilsener te brouwen.

Nederlandse Brouwers

In de wereld van de bierbrouwerijen, zijn tien grote brouwers verenigd in de overkoepelende brancheorganisatie ‘Nederlandse Brouwers’. Zij zijn verantwoordelijk voor 95% van de Nederlandse bierproductie. De overige veelal ambachtelijke bierbrouwerijen produceren het overige percentage aan (speciaal)bieren. En raadt u eens… dit ‘kleine’ percentage levert 750 biermerken.

Popi-jopi

Uit het jaarlijks nationaal bieronderzoek van de Nederlandse brouwers, blijkt dat pils het meest gedronken bier is in Nederland. Speciaal-, alcoholarm- en alcoholvrij bier is in opkomst en vormt een serieuze concurrent. Het populairste bier? Heineken heeft het grootste distributieaandeel in de Nederlandse horeca- en foodservicemarkt. Provinciaal zijn er flinke verschillen. Waar Heineken in Flevoland met 63% het populairst is, is Brand in Limburg met 24% het sterkst vertegenwoordigd.

Vroeger, vroeger

Volgens het Kennisinstituut Bier is bier in 4000 voor Christus ontstaan. Bier vindt zijn oorsprong in het Midden-Oosten. Om precies te zijn in het vroegere Mesopotamië, het huidige Irak en Syrië, en is ontdekt door Soemeriërse nomaden. In de Middeleeuwen werd bier door vrouwen gebrouwd. Het was een huishoudelijke bezigheid.

Feiten & Fabels

  • Bier is een eeuwenoud product en werd vroeger (dagelijks) door iedereen gedronken, zelfs kinderen. Let wel, het vroegere bier verschilt van het bier wij nu kennen en omvatte geen tot weinig alcohol.
  • Naast vrouwen, brouwden kloosterlingen, zoals monniken en nonnen, bier om in hun levensonderhoud te voorzien.
  • Bier is een natuurproduct en wordt gemaakt van natuurlijke ingrediënten zoals water, mout en hop, maar ook gist.
  • Met deze vier basisingrediënten kunnen wereldwijd ontelbare variaties worden gemaakt.
  • Een standaard glas bier bevat +/- 100 kcal.
  • Mannen drinken vaker pils dan vrouwen: 82% versus 57%.
  • Snake Venom is een van de sterkste biertjes ter wereld. Een Snake Venom biertje heeft een alcoholpercentage van maar liefst 67,5 procent.
  • In 2012 heeft de Nederlandse brouwerij Het Koelschip uit Almere, het sterkste bier ooit gebrouwen. Mistery of Beer had een alcoholpercentage van ruim 70%.
  • Vond u dit al bijzondere namen? Wat dacht u dan van bijvoorbeeld: ‘Dikke lul 3 bier’, ‘Oh, buurman wat doet u nu!’ en ‘Flying Dutchman More Dry and Sour Than Your Mother In Law Saison’.
  • Uit het Nationaal Bieronderzoek 2018 blijkt een stijging in alcoholvrij en alcoholarm bier.
  • Pils wordt in alle seizoenen het liefst gedronken. In de zomer hebben bierdrinkers vaker een specifieke voorkeur voor een soort bier dan in de andere seizoenen.
  • Witbier en speciaal bier worden relatief vaak door hoogopgeleiden gedronken in vergelijking met laagopgeleiden. In cijfers komt het neer op 39% tegenover 15% met betrekking tot witbier, en 40% tegenover 18% wanneer het op speciaal bier aankomt.
  • Jongeren (18-29 jaar) drinken vaker fruitbier dan 50-plussers.
  • Een kwart van de bierdrinkers kiest wel eens specifiek voor een bepaald bier bij eten, bijna een op de vijf serveert wel eens passend bier bij eten.

Een biertje, of andere alcoholische versnapering op z’n tijd is toelaatbaar, maar let u op? Drink met mate. Het algemene advies van de Gezondheidsraad luidt dan ook: drink jij niet? Houden zo! Drink jij wel? Drink maximaal één glas per dag.


Geef een reactie