default-header
HomeNieuwsNederlander breekt record en leeft al bijna 40 jaar met donorhart

Nederlander breekt record en leeft al bijna 40 jaar met donorhart

AandoeningBehandelingTransplantatie

vrijdag 9 februari 2024, door Hartpatiënten Nederland

Bert Janssen heeft een record verbroken. De 57-jarige Nederlander leeft al bijna veertig jaar met een donorhart. Daarover schrijft het Algemeen Dagblad.

Janssen is met dit record wereldnieuws. Internationale media besteedden de afgelopen week de nodige aandacht aan de man. In juni 1984 kreeg hij een nieuw hart. Zo lang is iemand na een transplantatie niet in leven gebleven. Een record dat volgens de krant inmiddels erkend is door Guinness World Records, de organisatie achter het alom bekende boek.

Toen Bert 17 was, een jonge knul nog, kreeg hij de diagnose cardiomyopathie. Wat inhoudt dat zijn hart niet in staat bleek het bloed goed rond te pompen. Hij kwam in aanmerking voor een donorhart, maar dat kon toen nog niet in Nederland geïmplanteerd worden. Daarvoor moest hij naar Londen. Het ziekenhuis in Londen had inmiddels de nodige ervaring opgedaan met harttransplantaties. Bert was de 107e die er een nieuw hart kreeg.

In Britse media vertelde Bert dat een week na zijn aankomst in Londen een auto verongelukte, waarbij twee mensen om het leven kwamen. Bert kreeg het hart van een van hen. Iets waarvoor hij nog steeds dankbaar is. Hij is inmiddels getrouwd en vader van twee volwassen kinderen.


Geef een reactie


Reacties (1)

  • Thea 24 februari 2024

    Het is echt moedig en geweldig hoe deze man, zijn vriendin – vrouw zijn leven hebben kunnen leven.. met veel medicatie maar toch…
    Hij kwam als jongen knul bij ons thuis als een van de vrienden van mijn zus. Deze gebeurtenis heeft ook grote impact gehad in het dorp waar hij woonde.