default-header
HomeNieuwsNationaal Hitteplan in werking gesteld

Nationaal Hitteplan in werking gesteld

woensdag 30 juni 2010, door Hartpatiënten Nederland

BILTHOVEN – Het RIVM heeft vanwege de aanhoudende hoge temperaturen het Nationaal Hitteplan in werking gesteld. Dat gebeurt bij minimaal vier dagen op rij met temperaturen van 27 graden of meer.

Het hitteplan houdt in dat er extra aandacht wordt gevraagd voor de risico’s van hitte. Hoge temperaturen belasten het hart en de bloedvaten. Vooral oudere mensen hebben daar last van.

Het RIVM geeft het advies extra water te drinken, inspanning te vermijden en zoveel mogelijk uit de warmte te blijven. Volgens een woordvoerder van het RIVM hebben ouderen vaak het idee dat ze genoeg drinken, terwijl dat niet zo is.

Het blijft de komende week nog zomers warm. In het weekend wordt het met meer dan 30 graden Celsius op veel plaatsen zelfs tropisch warm. Mantelzorgers, verzorgingshuizen en familieleden worden gevraagd een extra oogje in het zeil te houden.
Hete zomer
Het Hitteplan werd in 2007 opgesteld in opdracht van het Ministerie van Volksgezondheid. Een jaar daarvoor vielen door de hete zomer veel doden. Ook in 2003 was dat het geval. Toen overleden door de hitte in Nederland 1000 tot 1500 mensen meer dan normaal.

Bron: RIVM


Geef een reactie